Televisie Voorkeur

De actrice Angelina Jolie praat met filmrecensent Mark Kermode over haar inmiddels indrukwekkende filmcarrière en over haar hoofdrol in de thriller Changeling, geregisseerd door Clint Eastwood. Culture show ** FILE ** In this Oct. 4, 2008 file photo, actress Angelina Jolie attends a New York Film Festival screening of "Changeling" at the Ziegfeld Theatre in New York. (AP Photo/Evan Agostini, file) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de reeks aanslagen in de Indiase stad Mumbai gisteravond, waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Verslag uit Mumbai en nieuws over een deal die het Openbaar Ministerie heeft gesloten in de zaak-Holleeder. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De laatste show. Geert Hoste, de populairste komiek van het land, vertelt over zijn nieuwe reeks conferences. Verder onder meer een optreden van Cirque du Soleil en een lied van de oude bluesman Seasick Steve. Eén, 22.05-22.55u.

The Graham Norton show. Praatshow met roddels, anekdotes en gekkigheden, gepresenteerd door Graham Norton. Gasten zijn de filmactrice Reese Witherspoon en de acteur, komiek, publicist en presentator Paul O’Grady. BBC 2, 23.00-23.30u.

Pauw & Witteman. Gerlach Cerfontaine, directeur van Schiphol, vertelt over zijn afscheid van de luchthaven; oorlogsverslaggever Peter ter Velde praat over zijn nieuwe boek Kabul & Kamp Holland. Ned.1, 23.15-0.05u.

Question time. Politiek praatprogramma. Studiopubliek in Basildon, Essex stelt via presentator David Dimbleby vragen aan onder meer Douglas Alexander, minister van Internationale Ontwikkeling, de directeur van het bedrijf Sainsbury Justin King en aan Adam Price van de politieke partij Plaid Cymru uit Wales. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

De keuze van de kijker: Ed van der Elsken: Bye. Filmer/fotograaf Ed van der Elsken krijgt te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Een jaar lang filmt hij zonder terughoudendheid zijn eigen aftakeling, zijn wanhoop en verdriet omdat hij alles en iedereen waar hij van houdt los moet laten. Ook neemt Van der Elsken op aangrijpende wijze afscheid van de kijker. De film eindigt een paar maanden voor zijn dood, op 28 december 1990. Ned.2, 22.55-0.50u.

informatief

Credit crash Britain. In het laatste deel van een serie over de kredietcrisis in Groot-Brittannië gesprekken met mensen die door eigen initiatief en hard werken de ergste gevolgen van de crisis proberen te ontlopen. Presentator Max Flint praat o.m. met een makelaar die zijn baan verloor en deejay werd en met een echtpaar dat een internetcompetitie begint waarbij ze hun huis inzetten als hoofdprijs voor de betalende deelnemers. BBC 2, 20.30-21.00u.

Wildcard Tanzania: Westerling in safaripak. Eerst deel van een vijfdelige reportageserie waarin de Palestijns-Nederlandse dichter, schrijver en acteur Ramsey Nasr met dertig jonge biologen van de Universiteit Antwerpen op expeditie gaat in Tanzania om daar veldwerk te doen. In kleine groepen proberen ze microprojecten te realiseren, kleine observatie- of inventarisatieopdrachten die hen met de moeilijkheden en mogelijkheden van hun toekomst als bioloog confronteren. Ramsey volgt de groep die insecten inventariseert en sluit zich later aan bij de groep die het gedrag van apen observeert. Canvas, 21.05-21.35u.

Andere Tijden: De toekomst in Lelystad. Bij het ontwerp van Lelystad overheerste Hollandse nuchterheid. Het was de eerste stad die helemaal op de tekentafel ontstond, maar architectonische hoogstandjes kwamen er niet aan te pas. Eind jaren '60 trokken de eerste bewoners in de huizen. Licht, lucht en ruimte hadden de eengezinswoningen, maar ook cv en een dakterras: ongekende luxe. In de nieuwe stad heerste een pioniersgeest: handen uit de mouwen. In de economisch moeilijke jaren ’80 beleefde Lelystad een dieptepunt met enorme werkloosheid en de hoogste criminaliteitscijfers van Nederland. Tien jaar later kroop Lelystad weer langzaam uit het dal. Inmiddels zijn er goede verbindingen, huizen werden gerenoveerd. Maar vrolijk is het nooit geworden, aldus Joris van Casteren in zijn boek over de stad. Ned.2, 21.25-22.00u.

Ik vertrek. Programma volgt Nederlanders die zich in het buitenland vestigen. Ronald (40) en Anneke Kramer (38) willen met hun vier kinderen, Thomas (10), Tim (8), Sara (5) en Femke (3), naar het Oostenrijkse skidorp Maria Alm emigreren om er een pannenkoekenrestaurant met pension te beginnen. Ziekte en bouwvergunningen veroorzaken eerst uitstel en zorgen daarna voor spanningen. Ned. 1, 21.30-22.25u.

HIV and me. Eerste deel van een tweedelige documentaire waarin acteur, komiek en televisiepresentator Stephen Fry de medische en maatschappelijke gevolgen van hiv en Aids onderzoekt. Fry praat met een aantal ‘onverwachte’ hiv-patiënten: een grootmoeder, een 16-jarig schoolmeisje dat met het virus geboren werd en heteroseksuele hiv-koppels die een gezond kind op de wereld willen zetten. Canvas, 22.05-23.05u.

muziek

Live from Abbey Road. Reeks live opnames van diverse artiesten en bands in de legendarische Abbey Road Studios in Londen. Vandaag: Ray Lamontagne, The Zutons, Shawn Colvin, Nerina Pallot. Canvas, 23.45-0.40u.

Sport

UEFA Cup: NEC-Tottenham Hotspur. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd. Ned.3, 18.50-21.00u.

UEFA Cup: HSV - Ajax. Voorbeschouwing en live verslag van de wedstrijd. Ned.3, 21.00-23.00u.

Sportjournaal. Sarmenvattingen van de gespeelde UEFA Cup-wedstrijden en een reportage over het lege stadion in Madrid bij de wedstrijd Atlético Madrid-PSV van gisteren. Ned.3, 23.00-23.25u.