Sintkado?s

Deze week aandacht voor de nieuwste kook- en wijnboeken. Gisteren en eergisteren besprak ik de winnaars van de Kookboek van het Jaar-verkiezing. Vandaag de overige genomineerden.

Chic (Uitgeverij Minestrone) is de opvolger van Snel en het tweede deel in een culinaire reeks genaamd Kook ze! De bookazines worden gemaakt door de Belgische fotograaf Tony le Duc, die in 2007 de Kookboek van het Jaar-verkiezing won met De keuken van ons moeder. Chic is sjiek chic en niet ordi chic. De kaft is van prettig donkerbruin velours, de fotografie mooi ingetogen. De recepten zijn van het genre ‘weinig moeite groot effect’. Als ik hem nog niet had, ging-ie op mijn Sinterklaasverlanglijstje.

Herman (Kosmos), is volgens de vakjury ‘gelukkig geen egoboek zoals de titel doet vermoeden. Herman doet in dit boek echt z’n best om de lezer wat te leren.’ Herman, dat moge duidelijk zijn, is Herman den Blijker.

Ik heb me laten vertellen dat hij zijn boeken niet zelf schrijft. Dus dat Herman geen egodocument is, klopt als een zwerende vinger. Maar goed, waar het om gaat, is dat Herman inderdaad leerzaam is en, zeker voor een chef’s boek, opvallend kookbaar. Goed kado voor mannen die het keukenwerk graag groots aanpakken.

In de categorie Nederlandstalig waren ook Het Kliekjesboek van Puck Kerkhoven en mijn eigen boek Eten enzo genomineerd. Maar omdat ik over Het Kliekjesboek al eerder (‘leuk boek!’) schreef en ik het bespreken van mijn eigen boek liever aan anderen over laat, gaan we meteen door naar de genomineerde vertaalde boeken.

Kookschool, de klassiekers (Inmerc) brengt de bereiding van tachtig min of meer klassieke gerechten stap voor stap in beeld. De receptuur gaat van bechamelsaus en kruimeldeeg tot een tajine van konijn en gevulde parelhoen. Alles is van bovenaf gefotografeerd, wat nogal statisch en saai overkomt, maar wat tegelijkertijd wel heel duidelijk is. Niet bepaald hip, maar wel een praktisch boek voor wie zichzelf wil leren koken.

Gelati d’Italia (Fontaine) is meer een zomerboek dan een decemberboek. Maar voor ijsliefhebbers evengoed een fijn kado, met mooie recepten voor granita’s, sorbets, straciatella-ijs en andere Italiaanse heerlijkheden. Enige minpuntje: het boek blijft niet open liggen op het aanrecht.

Proef Londen bewaar ik voor morgen; blijft over Turquoise (beide van Kosmos). In dit indrukwekkende boek beschrijven de Australische kok Greg Malouf en zijn vrouw, kookschrijfster Lucy Malouf niet alleen de gerechten, maar ook de eetcultuur van Turkije. Geholpen door de beelden van vissers op de Galatabrug en van etende families kun je als lezer de Maloufjes bijna zintuigelijk volgen. Ik kreeg direct zin om een retourtje Istanbul te boeken.

Luchtige fetadipsaus, naar een recept uit Turquoise:

200 gr schapenfeta (supermarkten verkopen soms het merk Dodoni, soms Fage)

150 g Turkse süzme-yoghurt of Griekse yoghurt

2 eetlepels dijonmosterd

Week de feta 10 minuten in koud water om overtollig zout te verwijderen. Ververs het water 2 keer. Verkruimel de feta en pureer in een keukenmachine. Voeg de yoghurt en mosterd toe en pureer alles glad en romig.

Janneke Vreugdenhil

Welke culiboeken vraag jij aan Sinterklaas? Deel je tips op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil