Rook als vanouds te snijden in ‘Eck-Kneipe’

Joost van der Vaart

Het rookverbod in Duitsland heeft een spoortje van vernieling door de horeca getrokken. Menig Duits café of restaurant is na de invoering ervan failliet gegaan. Maar onderzoek heeft aangetoond dat een flink aantal van de horeca-uitbaters die het niet hebben gered – en de schuld bij het rookverbod leggen – het toch al niet zo goed deden.

Een gerenommeerd restaurant op de Berlijnse Kurfürstendamm, bijvoorbeeld, was in februari van dit jaar na een presentie van bijna een halve eeuw ineens gesloten. „Het rookverbod heeft ons kapot gemaakt”, meldde een briefje op de deur. De verbouwereerde clientèle was onaangenaam verrast, maar een van de stamgasten vatte kernachtig samen wat velen dachten: „Het was hier sowieso een aflopende bedoening.”

De stand van zaken met het rookverbod in Duitsland is als volgt: aanvankelijk gold een algemeen rookverbod. Dat wil zeggen dat roken in de kroeg alleen was toegestaan in een afgesloten, speciaal daarvoor aangewezen ruimte die over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikte. Eigenaren van de typische stamkroeg op de hoek zagen hierin een kans. Ze stapten naar de rechter met als eis: ontheffing van het rookverbod omdat ze maar één gelagkamer hebben en ze daarom onmogelijk een aparte ruimte voor rokers zouden kunnen creëren. De overheid zou hun op straffe van faillissement hebben gedwongen te voldoen aan iets waaraan ze feitelijk niet kunnen voldoen. Ze kregen gelijk van de rechter.

Nu kun je in Duitsland een café inlopen waar de rook als vanouds te snijden is. Dat is dan de befaamde Duitse ‘Eck-Kneipe’, de kroeg op de hoek van de straat met één gelagkamer. Voor alle andere etablissementen geldt: roken helemaal verboden of alleen in een aparte ruimte.

    • Joost van der Vaart