Preview: Nokia’s touchscreen, de 5800 XpressMusic

In Tokio struikel je over de gadgetliefhebbers, ook uit Europa. Bijvoorbeeld een vriendelijke collega van de Spaanse krant El Pais, die al rondloopt met de Nokia 5800 Xpress Music, Nokia’s touchscreen mobieltje dat nog in Nederland uit moet komen.  Snel even uitproberen hoe Nokia het begrip ‘aanraakbediening’ heeft geïnterpreteerd. De Spaanse provider Teléfonica heeft de

Het qwerty toetsenbord van de Nokia 5800 Xpress Music

Het qwerty toetsenbord van de Nokia 5800 Xpress MusicHet qwerty toetsenbord van de Nokia 5800 Xpress Music

In Tokio struikel je over de gadgetliefhebbers, ook uit Europa. Bijvoorbeeld een vriendelijke collega van de Spaanse krant El Pais, die al rondloopt met de Nokia 5800 Xpress Music, Nokia’s touchscreen mobieltje dat nog in Nederland uit moet komen.  Snel even uitproberen hoe Nokia het begrip ‘aanraakbediening’ heeft geïnterpreteerd.

De Spaanse provider Teléfonica heeft de primeur van deze telefoon die je geen echte concurrent van de iPhone mag noemen.

Video-gallery op de Nokia 5800

Video-gallery op de Nokia 5800Video-gallery op de Nokia 5800

Dit is een echte Symbian telefoon, met een interface die enigszins aangepast is op aanraakbesturing, maar geen revolutionaire verandering voor Nokia-gebruikers behelst. De iconen zijn wat groter en duidelijker en het aantal fysieke knoppen is terug gebracht tot een minimum: nog steeds heel erg ehh… Nokia.

Tabjes bovenaan het scherm brengen veelgebruikte functies binnen handbereik. Je voelt enigszins dat je een toets indrukt, omdat het toestel dan een trilling weergeeft. Maar bij de eerste ervaring lijkt het alsof je moet dubbelklikken om een functie te activeren. Ook het scrollen met je vingers gaat niet zo flitsend als op concurrerende toestellen, die je een zetje geeft alsof je een draai aan het rad van fortuin betreft. De Nokia 5800 Xpress Music moet het niet hebben van poespas, maar van een aanraakbediening die nauwkeurig is en vlot aanvoelt. Ook handig: de Keyguard-schakelaar aan de rechterkant waarmee je de Nokia in één keer aan en uit zet.
Nokia levert dit toestel met een styles (een dun pennetje) en een plectrum. Dat is ook de makkelijkste manier om tekst in te voeren. Je kunt kiezen tussen een klein toetsenbord of, zodra je het toestel kantelt, een volledig qwerty keyboard. Typen gaat redelijk, maar verwacht geen snelheidsrecords te breken of een roman te schrijven op dit mobieltje.
De Music Xpress heeft niet de wow-factor van multimediacomputers als de iPhone, de Blackberry Storm de Samsung Omnia, of de HTC Touch serie. Maar wie een degelijke, herkenbare Symbian-interface zoekt, en toch een beetje hip met z’n vingers op het scherm wil zitten prikken, heeft aan dit toestel een goede.

Japans iPhone en Sharp Aquos telefoon

Japanse iPhone en Sharp Aquos telefoonJapanse iPhone en Sharp Aquos telefoon

Nokia-telefoons zijn in Japan overigens zwaar in de minderheid. Hier is het Sharp, Casio en Panasonic wat de klok slaat. Binnenkort op nrc.nl/hebben meer over de Japanse telefoniemarkt.

    • Marc Hijink