Poolen, volkssport nummer één in Azië

Poolbiljart is een kleine sport in Nederland.

In Azië is het erg populair. Daar zijn televisiezenders die 24 uur per dag pooltoernooien uitzenden.

Poolbiljart is volgens Niels Feijen een geschikte kijksport. „Zenders moeten eens wat meer durf tonen en ook minder bekende sporten uitzenden.” Foto Rien Zilvold rotterdam pool biljart wk foto rien zilvold Zilvold, Rien

De wereldkampioen straight pool is een Nederlander, toch wordt poolen in ons land relatief weinig beoefend. De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) heeft in totaal 30.000 leden, maar slechts 2.600 van hen doen aan poolen.

In Azië is de sport veel populairder. „Alleen op de Filippijnen loopt het aantal poolers al richting de 100.0000”, zegt Rinus Gennissen van de KNBB. Gennissen legt uit dat poolen in Azië, en met name in China, Taiwan en op de Filippijnen, volkssport nummer één is. „Iedereen poolt daar. Als je uitblinkt in de sport, word je er als god behandeld. Er zijn zelfs ballenjongens en meisjes die ballen aangeven aan de poolers. En dat beschouwen ze als een eer. Dat kun je je hier echt niet voorstellen.”

Maar waarom slaat de sport in Azië wel aan en in Nederland niet? Niels Feijen, de Nederlandse wereldkampioen straight pool – waarbij een speler voor elke weggespeelde bal een punt krijgt – meent dat de televisie daar schuldig aan is. „De Nederlandse zenders zenden vooral klassieke sporten uit, zoals voetbal en schaatsen. Maar als mensen visueel niet in aanraking komen met een sport, dan hebben ze ook geen aanleiding om die sport te beoefenen.” Volgens Feijen is poolen een geschikte kijksport. „Ik denk dat de zenders eens wat meer durf moeten tonen en ook minder bekende sporten moeten uitzenden.”

Gennissen is het met de 31-jarige Feijen eens. „SBS6 heeft in 2006 ook pooltoernooien uitgezonden, dus de sport is geschikt voor televisie. Maar de KNBB moest daar wel 30.000 euro voor neertellen. Dat konden we één keer opbrengen, maar dan houdt het op.” Volgens Gennissen hebben de media alleen aandacht voor sporten met macht. „Wij hebben weinig leden dus weinig macht en daardoor krijgen we geen aandacht. Maar omdat er geen televisieaandacht is, komen er ook geen leden bij. Zo blijven we hangen in die vicieuze cirkel.”

In Azië is er wel televisieaandacht voor de sport. Zo heeft Taiwan twee poolzenders. „Er is zelfs een Aziatische zender”, zegt Gennissen. „Die zendt 24 uur per dag in alle Aziatische landen pooltoernooien uit, in de meeste gevallen live.”

Een andere verklaring voor het lage aantal Nederlandse poolers is volgens Gennissen dat er weinig kinderen zijn die aan de sport doen. „De belangrijkste reden daarvoor is dat poolen vaak wordt geassocieerd met crimineelachtige kroegjes. Ouders willen liever niet dat hun kinderen in aanraking komen met een sport waar een dergelijk negatief imago aan kleeft. Nu zijn kinderen vaak al een jaar of vijftien voordat ze beginnen met poolen.” En op die leeftijd hebben de meeste kinderen al voor een sport gekozen.

Ook Feijen was zestien toen hij begon met poolen. „Ik hield me vanaf mijn twaalfde vooral bezig met snooker, dat had ik op tv gezien en daar raakte ik door gefascineerd.” Door een vriend, die zowel poolde als snookerde, kwam hij in aanraking met poolen. „Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eerste poolwedstrijd ook in een of ander duister café was. Maar die vriend van mij was tien jaar ouder en ik kwam daar echt alleen om te poolen”, zegt hij lachend. „Later ging ik naar Hague-five, de eerste Haagse poolvereniging.” Inmiddels reist Feijen de hele wereld over om toernooien te spelen.

Om jonge kinderen toch in aanraking te brengen met de sport is de bond bezig met het opzetten van een poolopleiding voor jonge spelers. Het is de bedoeling dat de opleiding in maart 2009 gaat beginnen. Op dit moment is de bond bezig met de voorbereidingen. „In totaal hebben we ongeveer 200 poolzalen door heel het land”, zegt Gennissen. „Het is de bedoeling dat de opleiding in al die zalen gegeven gaat worden.” De opleiding is vooral voor leerlingen van de basisschool en middelbare school. De KNBB stelt geen minimumleeftijd. „Toen mijn zoon vijf jaar was, ben ik hem les gaan geven. Het enige probleem kan de lengte van een kind zijn, waardoor het niet bij de tafel kan. Maar daar hebben we een oplossing voor; een klein kind zetten we gewoon op een kistje.”

De KNBB is ook bezig met een reorganisatie om meer leden te kunnen werven. Er werkt één betaalde kracht bij de bond die zich op het poolen richt en 120 vrijwilligers. „Het is de bedoeling dat al die mensen zich meer gaan bezighouden met het aantrekken van leden. Hopelijk wordt de sport dan ook hier populair.”

Dit is het vierde deel van een serie over minder bekende sporten

    • Shari Kiljan