Politiemoordenaar krijgt steun van Chinezen

Een 28-jarige Chinees die afgelopen juli zes agenten doodstak, is gisteren geëxecuteerd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De doodstraf wordt in China breed gesteund, maar de executie van Yang Jia, een werkloze man uit Peking, maakte op internet een felle discussie los over het onderwerp. „Hoe kan een intelligente jongen die van het leven houdt plotseling veranderen in een brute moordenaar? Ik weet zeker dat sociale ongelijkheid en het gebrek aan goede wetgeving de oorzaak zijn van deze tragedie. Zelfs als we honderden Yang Jia’s doodschieten zullen we de problemen in de maatschappij niet oplossen”, aldus een reactie op de in China populaire site sina.com.

Yang raakte vorig jaar met de politie in conflict toen de politie hem arresteerde op beschuldiging van een eenvoudige fietsendiefstal. Volgens Yang martelden de agenten die hem hadden vastgezet hem voor ze hem weer lieten gaan. Hij klaagde de politie aan, maar zijn zaak werd niet in behandeling genomen. Woedend ging Yang daarna naar het politiebureau, waar hij met een mes zes agenten doodde. In oktober werd hij veroordeeld tot de doodstraf. Yang ging in hoger beroep maar het Hoge Gerechtshof in Peking wees dat af.

Tijdens zijn proces verzamelde zich een mensenmassa voor het gerechtsgebouw. Een groep intellectuelen en kunstenaars tekende een petitie op het internet waarin ze de overheid opriepen een onderzoek in te stellen naar Yangs aanklacht over de mishandeling. Maar zijn advocaat, Zhai Jian, weigerde ieder commentaar en zei: „Ik wil deze zaak zo snel mogelijk van me afschudden.”

Veel publieke verontwaardiging was er ook over de arrestatie van Yangs moeder, Wang Jinmei. Zij werd vier maanden lang vastgehouden in een psychiatrische inrichting. Zondag mocht ze afscheid nemen van haar zoon.

Sinds vorig jaar moeten doodvonnissen in China door het Hooggerechtshof worden bekrachtigd, wat vlak voor de Olympische Spelen voor een scherpe daling van het aantal executies zorgde. China is wereldwijd goed voor 90 procent van de bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International bekende executies.