Parijs verwarmt zijn terrassen

In Frankrijk heeft het algehele rookverbod in openbare gelegenheden sinds begin dit jaar het straatbeeld veranderd. Cafés en restaurants sluiten hun terrassen niet meer bij koud weer, maar verwarmen ze. In een beetje stad, en zeker in Parijs, is de klandizie buiten constant – maar binnen is het leger geworden.

Geklaagd wordt er weinig. Het rookverbod, dat bij invoering kon rekenen op ruime steun van de publieke opinie, wordt goed gerespecteerd. Aan het begin van het jaar kwam een kleine beweging van gewetensbezwaarde caféhouders op gang. Hun aanvoerder, caféhouder Joël Lailler in de buurt van Nantes, ging in hongerstaking na zijn eerste boete. Roken bleef mogen bij hem, nieuwe boetes bleven uit. Maar deze maand moest hij sluiten: de klanten bleven weg.

Het aantal faillissementen steeg met 37,5 procent, berekende horecabond UMIH in september. Het rookverbod lijkt vooral het verdwijnen van cafés op het leeglopende platteland te versnellen.

Maar economisch valt de schade mee. Deze maand publiceerde het vakblad van de tabaksbranche Losange een studie waaruit bleek dat de verkoop van sigaretten en andere rookwaar de eerste negen maanden in de bar-tabacs is gedaald met 2,6 procent vergeleken met vorig jaar, tot 47,7 miljard. De inkomsten stegen echter met 1,8 procent, door prijsverhogingen.

Het meest getroffen lijkt de goksector te zijn, die zegt 10 procent minder bezoekers te krijgen. Het rookverbod versnelt het uitwijken van casino’s naar internet.

Voor cafés en restaurants komt de grootste klap misschien nog. Begin deze maand hebben drie Groenen in het parlement een wetsvoorstel ingediend om het verwarmen van terrassen te verbieden, met het oog op de „aanzienlijke energieverspilling”.

    • René Moerland