Ontslag Sturkenboom wordt eervol

Marcel Sturkenboom (54) is per 1 januari 2009 eervol ontslag verleend als Directeur Sport van de sportkoepel NOC*NSF. Dat is de uitkomst van het overleg dat beide partijen deze week hebben gevoerd. Daarmee is de rechtszaak afgeblazen die Sturkenboom tegen zijn oude werkgever had aangespannen. De zaak zou morgenochtend dienen voor de rechtbank in Arnhem.

Sturkenboom werd per 1 oktober door NOC*NSF op non-actief gesteld, omdat hij volgens het bestuur niet goed meer functioneerde. In een verklaring over het bereikte akkoord spreekt de sportkoepel van „een fundamenteel verschil van mening over het te voeren beleid”. Het is echter een publiek geheim dat Sturkenboom mede is geslachtofferd door zijn slechte relatie met algemeen directeur Theo Fledderus. Dat werd onderstreept in een rapport na een onderzoek van adviesbureau De Galan Groep dat het bestuur had laten uitvoeren. Daarin kwam de directie er slecht vanaf. Sturkenboom vindt de rapportage echter onvolledig en verzette zich tegen het ontslag.

Volgens een verklaring die bestuurslid Leo van Wijk vorige week tijdens de algemene najaarsvergadering voorlas, zou Sturkenboom niet in staat zijn „tot een collegiale aansturing van een organisatie die de komende jaar op olympisch niveau moet worden gebracht”.

NOC*NSF heeft toegezegd zich via haar netwerken in te spannen voor verdere betrokkenheid van Sturkenboom bij de Nederlandse sport. Hij zal advieswerk voor de sportkoepel gaan verrichten, onder andere over het Olympisch Plan 2028, waarvan Sturkenboom de initiatiefnemer was.

    • Henk Stouwdam