Ondanks veel sneeuw

Oorlogswinter is de boekverfilming van het jongensboek van Jan Terlouw.

Het is zowel een avonturenfilm als een Hollands huiskamerdrama.

Voor sommige jongens is de oorlog de tijd van hun leven. De school is dicht, alle regels lijken tijdelijk opgeschort, de radio brengt spannende berichten over het verloop van de strijd; kortom, een jongensboek. Zo’n jongen is de veertienjarige Michiel niet, de held van Jan Terlouws nog steeds veelgelezen jeugdboek Oorlogswinter (64ste druk) dat nu is verfilmd door Martin Koolhoven (Het schnitzelparadijs).

Michiel (een knappe rol van de jonge debutant Martijn Lakemeier) is een wat bangige, tobberige jongen. Daarmee is hij een atypische held voor een avontuurlijke jeugdfilm die op een zo breed mogelijk publiek mikt. Oorlogswinter is dan ook zowel een spectaculaire avonturenfilm als een Hollands huiskamerdrama, met opvallend intieme scènes.

De film begint met spektakel. De Engelse vliegenier Jack (Jamie Campbell Bower) stort neer in de buurt van Zwolle en schiet, nog hangend aan zijn parachute in de bomen, een Duitse soldaat dood. De volgende dag vindt Michiel met een vriendje het vliegtuigwrak en enkele dagen later krijgt hij een briefje van een buurjongen die in het verzet zit, waarin de schuilplaats van de piloot staat beschreven. Samen met zijn zus Erica, een verpleegster (Melody Klaver), neemt hij de zorg voor de gewonde soldaat op zich en zint op een manier om hem te laten ontsnappen.

Het tobberige heeft Michiel van zijn vader (Raymond Thiry): de dorpsburgemeester, die met plakken en lijmen de boel bij elkaar probeert te houden tijdens de koude hongerwinter van 1944-’45. Michiel heeft weinig begrip voor die houding. Hij ziet meer in zijn stoere oom Ben (Yorick van Wageningen), een vrije vogel die af en toe binnenvalt.

Michiel is een jongen die erg bezig is met ‘goed’ en ‘fout’ – ook in die zin is dit een typisch Nederlandse oorlogsfilm, met een sterk moralistische inslag. Mag je een konijn aannemen van de buurman als je honger hebt, terwijl je weet dat hij bij de NSB zit?

Over de hele linie wordt er heel goed geacteerd in Oorlogswinter, een in alle opzichten met groot professionalisme gemaakte film. Het meest geslaagd zijn de kleine scènes, met Michiel en zijn familie dansend in de huiskamer, tussen Michiel en oom Ben tijdens hun nachtelijke gesprekken, en tussen Michiel en zijn vader, die elkaar toch weer wat dichter naderen.

De grote, spectaculaire scènes zijn minder bevredigend. Bij de grote climax snelt Michiel wanhopig naar een onheilsplek, maar de scène kiepert om naar kitsch door onnodig gebruik van slowmotion. Ook de ontsnappingspoging, waarbij Jack halsbrekende toeren uithaalt komt niet geloofwaardig over.

Oorlogswinter is een goede film in zijn genre, maar geen film die het genre overstijgt. Het simpele verhaal is rechtlijnig en direct verteld, waardoor de film te weinig resonantie krijgt, soms zelfs een tikje saai is. Dat heeft ook te maken met de overdaad aan sneeuwbeelden, die op den duur een monotoon karakter geven.

Campbell Bower is met zijn licht-excentrieke uitstraling niet goed op zijn plaats in zijn rol als de neergestorte vliegenier. Hij is niet iemand voor wie een jongen als Michiel onmiddellijk door het vuur zou gaan. Maar dat is de enige misser in een perfect gecaste film, met mooie dialogen en kleine scènes die knap en overtuigend zijn.

Oorlogswinter

Regie: Martin Koolhoven. Met: Martijn Lakemeier.

    • Peter de Bruijn