Noodtoestand op Thaise vliegvelden

De Thaise regering heeft de noodtoestand uitgeroepen op twee vliegvelden in de Thaise hoofdstad Bangkok. De vliegvelden liggen plat door een bezetting van de oppositie die de regering wil laten vallen.

De regering heeft het leger gevraagd zich niet in de huidige crisis te mengen. Gisteren riep de leiding van het invloedrijke Thaise leger de regering op om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven. Premier Somchai Wongsawat liet daarop in een televisietoespraak weten dat hij niet van plan is om af te treden. Door de bezetting van de vliegvelden in Bangkok moest Somchai, die gisteren terugkwam van een reis naar Peru, uitwijken naar een vliegveld bij Chiang Mai in het noorden van het land.

De demonstranten, die zich hebben verenigd in de Volksalliantie voor Democratie (PAD), zijn uit op de val van de regering Somchai. Zij vinden dat deze veel te nauwe banden heeft met de van corruptie verdachte oud-premier Thaksin. Somchai’s partij, die veel steun geniet op het platteland terwijl de PAD vooral de stedelijke bevolking vertegenwoordigt, kwam eind 2007 aan de macht na democratische verkiezingen. Het leger had een jaar eerder de regering Thaksin via een geweldloze coup aan de kant gezet. Met de bezetting van de vliegvelden lijkt de PAD het leger onder druk te willen zetten om opnieuw in te grijpen. Maar het leger heeft dat tot op heden geweigerd.

Om gestrande reizigers in staat te stellen toch Bangkok te verlaten, overweegt de Thaise regering een militair vliegveld ter beschikking te stellen. Nederlandse reisorganisaties zijn echter sceptisch over het gebaar. „Het zou een oplossing kunnen zijn, maar zo’n vliegveld mist de logistiek voor de afhandeling van bagage en passagiers”, stelt Thijs Hartog van Baobab. De reisorganisatie komt pas dit weekend in de problemen als een groep van twintig mensen terug moet vliegen naar Nederland. „We hopen dat het allemaal niet al te lang gaat duren.”

KLM, dat vier vluchten heeft moeten afzeggen, laat weten momenteel ongeveer duizend mensen vast te hebben zitten in Bangkok. Onbekend is welk deel hiervan uit Nederland komt.