Mumbai beleeft een 'terreurnacht zonder einde'

Een terreurnacht zonder einde, schrijft de krant Indian Express. Een eerste voorlopig overzicht van de chaotische gebeurtenissen.

De golf aanvallen in Mumbai begon gisteravond omstreeks half tien lokale tijd (17 uur Nederlandse tijd). In het zakendistrict werd de dag afgesloten, mensen waren onderweg naar huis, de restaurants zaten vol.

In het populaire Café Leopold, geliefd bij Indiërs en toeristen, begonnen drie mannen met machinegeweren om zich heen te schieten. Terwijl gasten in paniek naar buiten vluchtten, werden ze op straat door twee andere schutters onder vuur genomen. Toen die er vandoor waren gegaan, werden volgens ooggetuigen zeker zes lijken naar buiten gedragen.

De terroristen waren, volgens de minister van Binnenlandse Veiligheid, aan het begin van de avond met bootjes aan land gekomen bij de Gateway of India, de beroemde monumentale poort tegenover het Taj Mahal Palace & Tower Hotel. Vandaar zouden ze zich over de stad hebben verspreid. De politie vond één bootje vol explosieven.

Zeker zeven doelwitten werden getroffen, vooral in de welgestelde zakelijke en toeristenwijk. Op het drukke treinstation Chhatrapati Shivaji Terminus, vroeger bekend als Victoria Terminus, openden schutters omstreeks tien uur het vuur op forenzen die op de trein stonden te wachten. Hier vielen zeker tien doden en veertig gewonden. Ook buiten het station, waar altijd veel druk bezochte stalletjes zijn, bleken mensen te zijn neergeschoten. Twee schutters verschansten zich in een leeg treinstel, waar ze later door de politie werden aangehouden. Getuigen zagen twee andere schutters van het station naar het Metro Cinema bioscopencomplex rennen, waar ze het publiek beschoten.

Om kwart over tien werden schoten gehoord bij het Oberoi Trident hotel. Korte tijd later droegen personeelsleden lijken naar buiten. Op de hogere etage sloegen mensen de ramen kapot, ze riepen om hulp. Kort daarop klonken er twee explosies. Tientallen gasten werden bijeengedreven en als gijzelaars vastgehouden.

Een Indiaas tv-station kreeg een telefoontje van een man die zich Sahadullah noemde en zei te spreken namens de onbekende groep Deccan Mujahedeen. Hij zei dat hij een van de zeven aanvallers in het Oberoi hotel was en eiste „vrijlating van alle mujahedeen [islamitische strijders, red.]” en zei dat moslims in India niet lastiggevallen moeten worden”.

Omstreeks dezelfde tijd werden de gasten van het Taj Mahal Palace & Tower Hotel opgeschrikt door geweervuur. Gewapende mannen stormden het hotel in, het begin van een bloedige bezetting. Gasten, sommigen in badjas en met rolkoffers, vluchtten naar buiten. Ook hier werden gasten bijeengedreven en gegijzeld, volgens ooggetuigen vooral Amerikanen en Britten. Andere gasten verscholen zich in hun kamers, of werden door personeel naar de kelder gebracht en vandaar via een achterdeur naar buiten geloodst.

Omstreeks middernacht vond een reeks explosies in het hotel plaats. Er klonk geschreeuw, vlammen sloegen al snel uit de bovenste verdiepingen van het karakteristieke oude gedeelte van het hotel, gevolgd door donkere rookwolken. Politie, brandweer en ambulances verzamelden zich rond het hotel. Brandweermannen begonnen met ladders en hydraulische liften mensen te redden.

Uit ramen op de tweede en derde verdieping werden granaten op straat gegooid. De veiligheidstroepen en toegestroomde pers werden ook beschoten en moesten meer afstand nemen.

In de loop van de avond overvielen vijf gewapende mannen ook een joods centrum, Chabad House, waar een rabbijn en drie anderen werden gegijzeld. Bij twee ziekenhuizen werd ook geschoten. De terroristen vielen het hoofdbureau van politie in het zuiden van de stad aan. En drie mensen kwamen om toen een taxi ontplofte bij een scheepswerf, waar zowel koopvaardij- als marineschepen worden gebouwd. Drie mensen kwamen hierbij om.

Vanochtend bestormden commando’s het Taj Mahal hotel. Ze slaagden er in alle gasten te bevrijden. Tien manschappen, onder wie hoofd van de anti-terreurdivisie werden gedood.

Bij het ter perse gaan van deze krant werden in het Oberoi hotel nog enkele mensen gegijzeld. (AP, Reuters, AFP, BBC)