Moskou grijpt de macht bij Norilsk

De Russische regering neemt het roer over bij Norilsk Nickel, na een staakt-het-vuren te hebben opgelegd aan de twee oligarchen die de degens kruisten over de toekomst van ’s werelds grootste nikkel- en palladiumproducent. Dit zou Norilsk in staat moeten stellen zich te concentreren op de lastige problemen van het hier en nu. Maar de omgeving zal er voor de aandeelhouders niet prettiger op worden.

Vladimir Potanin, de medeoprichter van het bedrijf, die 30 procent van de aandelen in handen heeft, en Oleg Deripaska, de controlerende aandeelhouder van aluminiumgigant Rusal, die een belang van 25 procent in Norilsk heeft, zagen zich gedwongen de strijdbijl te begraven.

Deripaska krijgt zijn zin dat Potanin als president-commissaris aftreedt, hoewel die baan nu waarschijnlijk zal toevallen aan een door de overheid benoemde commissaris. In ruil daarvoor zal Deripaska zijn grieven opzijzetten, met name zijn bezwaar tegen een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,6 miljard euro, dat Potanin volgens hem ten eigen bate had gearrangeerd.

Vermoedelijk zal hij ook ophouden met zijn campagne, niet alleen tegen Potanin, maar ook tegen het beleid van Vladimir Strzhalkovsky, de voormalige KGB-agent en bondgenoot van de Russische premier Poetin, die afgelopen zomer werd benoemd tot topman van Norilsk.

Norilsk heeft een beetje ademruimte nodig. De mondiale inzinking heeft het concern hard getroffen. Zijn klanten, zoals auto- en staalproducenten, hebben het zwaar. De prijzen voor nikkel en edelmetalen zijn in een vrije val beland. Naar verwachting zal de nettowinst volgend jaar zijn gehalveerd.

Met een overheidsfunctionaris als president-commissaris en een vriend van Poetin als topman zal het concern worden bestuurd als een staatsbedrijf, langs de lijnen van het gasmonopolie Gazprom of het olieconcern Rosneft.

Minderheidsaandeelhouders hoeven niet te verwachten dat zij een grote rol zullen spelen in de overwegingen van de beleidsmakers. Maar in ieder geval is Norilsk nu gered van een koers op weg naar zelfvernietiging door toedoen van twee oligarchen.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon