Kun je niet downloaden? Lees dan het blad Flow

Nieuw deze maand: Flow (6,95 euro), een me-time magazine. Daar word ik wel nieuwsgierig naar. Wat want is dat, een me-time magazine? Gelukkig leggen de makers ‘Irene en Astrid’ het in het voorwoord uit: „Een blad waarvan je dingen mag, in plaats van moet. Waar het draait om jou, in plaats van om de trends.”

Dat Flow er inderdaad alles aan doet om niet de indruk te wekken achter de allerlaatste trends aan te hobbelen, blijkt uit nogal curieuze hoofdstukjes als ‘Downloaden voor beginners’. Hierin wordt werkelijk stap voor stap beschreven hoe je een programma als LimeWire installeert, hoe je er muziek zoekt, downloadt en opslaat: „Nu begint het leuke deel: muziek zoeken. Dit kan in het witte zoekveldje waar ‘Bestandsnaam’ boven staat [...] In dit voorbeeld tik ik ‘Madonna’ in en druk op ‘Enter’.”

Gelukkig zitten er ook een paar aardige vondsten in dit magazine. De foto’s bij het interview met actrice Miryanna van Reeden (Liever verliefd, Julia’s Tango) komen uit haar eigen collectie. Zo zit er een hele serie jeugdkiekjes bij met de toelichting dat Van Reeden op haar vijftiende had besloten dat ze knapper was als ze boos keek. Gevolg: „In discotheken stond ik altijd alleen.”

Verder doet Flow zijn uiterste best de lezer aan het werk en aan het denken te zetten. Zo is er briefpapier bijgesloten, om de redactie te schrijven („Niks mailen, de handgeschreven brief is ‘nog mooier”, aldus Irene en Astrid). Bij het artikel over terugdenken aan positieve herinneringen – daarvan word je namelijk gelukkig – is ruimte gemaakt om vier eigen positieve gedachten op te tekenen. Achterin ten slotte, zit nog een blanco vel: je eigen to-do-list.

F low mag dan feestvieren omdat het blad nieuw is, ook bij Lof (5,50 euro) is het feest. Het blad voor werkende moeders bestaat één jaar. En dus is deze jubileumeditie ook een beetje voor de vaders. Lof deed namelijk onderzoek naar werkende ouders. Uit de resultaten blijkt dat moeders bij een baan vooral waarde hechten aan de reistijd, de vaders zetten het salaris op één. Ook heeft Lof zeventig bedrijven getoetst op oudervriendelijkheid. Tot de top 8 voor werkende ouders horen Achmea, De Nederlandsche Bank en FNV Vakcentrale. Robeco kun je beter links laten liggen.

Verder in dit nummer een interview met ‘powervrouw’ Madeleine Albright (70), onder meer voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Zij schreef Memo aan de nieuwe president, een boek met adviezen voor de opvolger van George W. Bush. Aan Lof vertelt ze echter vooral over haar rol als vrouw in de regering: „Ik heb twee keer zo hard moeten werken als een man om mezelf te bewijzen”. En: „Binnen de Amerikaanse regering vond men het problematischer dat ik een vrouw was, dan in Arabische landen.”

Ten slotte in Lof een artikel over de babyboom bij BNR Nieuwsradio. Onder de werknemers werden in twee jaar tijd dertien baby’s geboren. „Hoe doen die vaders dat, het wereldnieuws brengen en toch op tijd bij de crèche staan”, vraagt de redactie zich af. En voor de baas wat tips: maak geen onderscheid tussen ouders en kinderloze medewerkers. En voer flexibele werktijden in, dan bindt u de mensen aan uw bedrijf.

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber