Klunen en klauteren over de Bartlehiembrug

Deze week: typische buitensporten die je nu ook binnen kunt doen.

De Elfstedentocht op skates, met klunen en spelletjes, en veel minder kilometers.

Polysport activiteitenpark. Adres: Admiraal Helfrichlaan 89, 6952 GD Dieren. Formaat: 3 koloms vierkant. Deadline: 25 november. Graag een overzichtsbeeld van de ruimte en wat er gebeurt. ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Wat ze op het bedrijfsuitje zouden gaan doen, was een verrassing. Karin Janssen (35) uit Velp had het echter liever eerder geweten. „Dan had ik er nog even over nagedacht. Of me beter voorbereid”, zegt ze lachend. „Skeeleren is toch niet echt mijn ding. Ik vind het doodeng”. Janssen is met haar negentien collega’s van de financiële afdeling van een zorginstelling uit de regio Arnhem, teamgeest aan het kweken tijdens de ‘skeeler-indoor-Elfstedentocht’.

Activiteitenpark Polysport in Dieren is volgens mede-eigenaar Patrick Peters, de enige in Nederland die een dergelijke activiteit organiseert. „Wij hebben deze Friese middag verzonnen met een borrel op”, aldus Peters. „We vonden het jammer dat we nooit de Elfstedentocht hadden gereden. Zo vaak komt die gelegenheid niet voorbij. Daarom wilden we iets met de tocht doen.”

In de grote zaal van het activiteitenpark klinkt Friese muziek, zijn Friese vlaggetjes opgehangen en staan bordjes met de Friese namen van de elf steden uit de tocht. Bij elke ‘stad’ wordt een spel gespeeld, zoals klunen bij het onderdeel ‘de Bartlehiembrug’ en het spel ‘spijkerslaan’. Na zo’n opdracht krijgen de deelnemers een stempel op de stempelkaart.

De groep wordt voor de spelen verdeeld in teams. Welk team de meeste punten heeft, wint een ‘Elfstedenkruisje’. De ene helft van de zaal is bedoeld voor ‘de schaatsrondjes’. De echte tocht is bijna tweehonderd kilometer lang, maar de indoorversie heeft rondjes van 45 meter.

Na elk spel wordt een rondje gereden. Daar komen hindernissen in voor zoals drempels en bochten. De spellen staan aan de andere kant van de zaal: kaatsen, wasspel, fierljeppen, het Elfstedenspel, curling, kaartschrijven en het handboogspel.

Hoewel de groep een beetje lacherig de knie- en elleboogbescherming aantrok, blijken ze noodzakelijk. Zelfs als ze op de bank zitten om de skeelers aan te doen, glijdt de eerste al van de bank. Wie probeert te staan, beweegt houterig en langzaam richting palen om zich aan vast te klampen. Slechts twee vrouwen hebben hun eerste oefenrondje gemaakt zonder te vallen als de wedstrijd begint.

„Buig voorover!” roept Peters door de zaal. „Dan val je minder snel om.” Voor Dave van de Kamp (32) uit Arnhem maakt het niet uit of hij nou voorover, of achterover leunt. „Ik ben sowieso onstabiel op die skeelers.” Na twee rondjes besluit hij zijn schoenen maar weer aan te trekken.

Het spel ‘de Bartlehiembrug’ is uitdagend, ook voor iemand die vaker skeelert. Iedereen moet over de brug te klunen. Omdat recht vooruit stappen niet lukt, moet je jezelf – krampachtig aan de leuning vasthoudend – met schuine stappen over de brug verplaatsen.

Gelukkig gaat het skeeleren bij de meesten na wat oefenen steeds beter. „Mijn evenwicht kan ik al wel beter bewaren”, zegt Emmy Wolters (56) als ze even op de bank uitrust. „Gelukkig, anders lag ik er misschien net zo bij als hij.” Ze knikt naar een mannelijke collega die net tegen de bank op is ‘gerold’.

Wolters is populair in haar ‘team’ omdat ze goed is in de grappige behendigheidsspelen kaatsen en boogschieten. Bij het eerste spel is het de bedoeling met een handschoen balletjes te slaan in een emmer die aan een kist is bevestigd. Eigenlijk lukt het bijna alleen Wolters goed te mikken. De spelen zijn wel goed te doen met beperkte skeelervaardigheden omdat je eigenlijk stilstaat.

De indoorvariant op het spel fierljeppen (polsstokverspringen over water) is wat flauw. In het echte spel is het juist de grap dat haast iedereen in het water belandt, bij deze versie moet je slechts poppetjes met een stok over een streep ‘schieten’. Dat geeft toch te veel een kinderfeestje-gevoel.

In de folder van het indoorcentrum staat dat het uitje juist leuk is voor mensen die niet kunnen skeeleren. Dat blijkt bij deze groep toch niet helemaal het geval, want de ervaren skaters kunnen het programma beter volgen. Maar het doel van dit uitje, versterking van de teamgeest, is wel bereikt. „We moesten elkaar vandaag wel helpen. Anders bleven we niet overeind”, zegt Dave van de Kamp grinnikend. „We hebben een hechtere groep gekregen. En een boel blauwe plekken.”

Skeeler-Indoor-Elfstedentocht, Polysport activiteitenpark in Dieren, Gelderland. 44,25 euro p.p incl. Fries buffet en nagerecht. Vanaf 20 personen 19,75 euro p.p. www.polysport.nl

    • Forra de Jong