HRW: Congolese president liet 500 oppositieleden doden

Kinshasa. De Congolese regering heeft de laatste twee jaar ongeveer vijfhonderd oppositieleden laten vermoorden. Het bevel om de opposanten uit de weg te ruimen, zou zijn gegeven door president Joseph Kabila zelf. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport. Ook de mensenrechtencommissie van de VN beschuldigt in een nieuw rapport de Congolese regering van het willekeurig executeren van burgers en schendingen van de mensenrechten. Kabila werd in 2006 verkozen als president in de eerste vrije verkiezingen in veertig jaar in Congo. Sindsdien liet hij volgens HRW duizenden tegenstanders arresteren. Ongeveer vijfhonderd arrestanten werden geliquideerd, schrijft HRW. Aan het rapport is 23 maanden gewerkt. Ruim 250 slachtoffers van overheidsgeweld werden geïnterviewd, maar ook medewerkers van Kabila zelf.

Lees het rapport op www.hrw.org