Horror, necrofilie en humor

scene uit de film Gruz 200 (2007) Alternatieve titel: Cargo 2000 FOTO: Filmmuseum Filmmuseum

Cargo 200 (Gruz 200)

Regie: Aleksei Balabanov. Met: Agniya Kuznetsova, Aleksei Poluyan, Leonid Gromov.

Regisseur Aleksei Balabanov neemt ons mee terug naar het pre-perestrojkatijdperk waar een impotente ex-militair en een atheïstische professor zo’n beetje de twee uitersten van het oude Sovjetrijk verbeelden. Belangrijker dan hun omzwervingen langs de nachtkant van het grauwe, fictieve stadje Leninisk zijn hun dronkenmansgesprekken over god, het leven, moedertje Rusland en vadertje Stalin. Balabanov legt ze heel wat mistroostige filosofieën in de mond en als Michail de militair en Artjom de atheïst er even niet uitkomen, zijn er nog talloze Russische volksliederen op de soundtrack die hun weemoed en ellende moeten verwoorden.

Het noodlot zit ze op de hielen en alles werkt toe naar die nietsontziende finale waarin Balabanov korte metten maakt met elk nostalgisch verlangen naar de goede oude tijd. En ja, parallellen met het door kapitalistische gangsters overheerste heden zijn er, zoals in elke goede historische film, in overvloed. Meer over de plot verklappen zou zonde zijn. Wees gewaarschuwd voor een flinke dosis horror, necrofilie en humor.

Dana Linssen

    • Dana Linssen