Het is een nachtmerrie, betaal het geld

Een still van Dany Egreteau, medewerker van een Franse hulporganisatie, die begin deze maand werd gegijzeld in Afghanistan. De videoband, waarop hij smeekt voor zijn leven, kwam gisteren in handen van persbureau Reuters.

Egreteau zegt op de video dat hij sinds acht dagen geblinddoekt en geketend in een kleine kamer wordt vastgehouden. Dat zou betekenen dat de band ongeveer twee weken oud is.

Op de achtergrond zijn stemmen te horen, vermoedelijk van de mannen die de geweerlopen tegen zijn hoofd houden. Zij zeggen dat hij moet doorgaan met praten.

„Ik kan niet bewegen, het is een nachtmerrie, betaal alsjeblieft het geld... Alsjeblieft doe het snel, het is een nachtmerrie hier. Ik zit helemaal in het donker, de hele dag en hele nacht en ik word helemaal gek. Ik ga dit niet lang meer volhouden”, zegt Egreteau op de band.

Talibaan en andere groepen in Afghanistan hebben afgelopen jaren talloze buitenlanders gegijzeld. De meesten kwamen weer vrij, maar sommigen zijn vermoord. Dinsdag werden drie Turken bevrijd die in augustus waren ontvoerd.