Hallo vroedvrouw!De papa is er ook bij!

De mentaliteit van vaders moet anders, vindt FNV Jong.

Maar de cultuur rondom kinderen is puur gericht op moeders.

De mentaliteit van vaders moet anders, vindt FNV Jong. Maar de cultuur rondom kinderen is puur gericht op moeders. Illustratie Daisy Erades Erades, Daisy

Mannen willen niet investeren in hun kinderen. Het wordt tijd dat mannen zich schuldig gaan voelen (nrc.next, 25 november). Alle zorgtaken komen steeds weer terecht bij de vrouw. Drie mannen, alle drie directeur of consultant vertellen dat ze meer dan 50 uur in de week maken. Ze zouden meer moeite moeten doen om hun deel van de zorgtaken op zich te nemen en moeten durven investeren in hun kinderen.

Ik ben zo’n vader die durft te zeggen dat hij investeert in zijn dochter en zijn vriendin. Ik stel mijn gezin op de eerste plaats. Ik studeer zelfs pedagogiek om vragen die ik mijzelf ooit stelde te beantwoorden. Dat doe ik om mijn eigen genoten opvoeding tegen het licht te kunnen houden en bewust te kunnen nadenken over welke mogelijke opvoeding ik samen met mijn vriendin voor mijn dochter wil realiseren. Om ooit in de toekomst tot de mooie conclusie te komen dat alles anders liep dan we ooit van tevoren hadden bedacht.

Een vader die meer voor zijn gezin wil betekenen, wordt daarin niet gesteund. Ik wil vier uur minder gaan werken, zodat ik uitkom op een werkweek van vier dagen per week. Ik moet voor die vier uur per week € 400 per maand inleveren en als ik deze contractwijziging realiseer, zit ik daar voor de komende twee jaar aan vast. In die tijd mag ik geen andere contractwijzigingen doen.

Stel dat mijn vriendin minder snel herstelt van de bevalling dan gemiddeld verwacht mag worden. En als het werken na de lange verlofperiode tegenvalt en ze niet het aantal uren kan gaan werken als voorzien, dan zal ik toch een deel van dat inkomensverlies moeten bijspijkeren. Maar dat kan dan niet.

Een ander obstakel is de communicatie richting vaders. Mijn vriendin moest regelmatig ter controle naar de verloskundige, het ziekenhuis, de kraamzorg, de kinderdagopvang en noem ze zo maar. Ik ben een aankomend vader, dus ik wil mijn vriendin ondersteunen. Ik wil de verhalen ook graag horen en mee kunnen denken.

Tot mijn grote verbazing is de hele communicatie gericht op mijn vriendin. Zij krijgt te horen wat zij kan verwachten, wat er allemaal op haar afkomt, welke mogelijke beslissingen er genomen moeten worden door haar en hoe geweldig ze het toch allemaal doet.

Hallo!!! De vader zit erbij!!! Zorg eens dat de communicatie gericht is naar twee partijen, in plaats van alleen naar de moeder. Een collega van mijn vriendin vertelde dat haar man na twee bezoeken aan de verloskundige de pijp aan Maarten had gegeven. Ik ben bij álle bezoeken geweest, ik ben welgeteld twee keer aangesproken. Twee keer heeft men mij gevraagd wat ik er van dacht in de ruim 30 uur aan gesprekken die voor de bevalling hebben plaatsgevonden.

En dan vindt Nederland het gek dat geen vader een uur ouderverlof (op eigen kosten) opneemt.

Als we in Nederland een gelijke investering in onze kinderen willen realiseren, dan zullen we vanaf het allereerste begin onze communicatie moeten richten op de moeder én de vader. Zwangerschapsyoga voor moeder en ‘hoe doe ik een luier om bij mijn pasgeboren dochter’ voor vader. 16 weken zwangerschapsverlof voor moeder, 16 weken vaderschapsverlof voor vader. Maar dat kost geld. Als we minder op geld gefocust zouden zijn en meer op kwaliteit van leven, dan zou de balans al veel eerder naar de kant van meer vaderschapsmogelijkheden zijn gegaan.

Peter van de Pas (32) verzorgt opleidingen voor gemeenteambtenaren over lokale belastingen.

    • Peter van der Pas