Golf terreuraanslagen zaait angst in Mumbai

Na een nacht van bloedige aanslagen en gijzelingen in de Indiase stad Mumbai, zijn commando’s er vanochtend in geslaagd enkele gijzelaars te bevrijden uit het befaamde Taj Mahal Palace & Tower Hotel. Ruim honderd mensen zijn bij de massale terreuractie omgekomen.

Rond het middaguur, bij het ter perse gaan van deze krant, was het nog steeds onrustig in Mumbai, het voormalige Bombay en de financiële hoofdstad van India. In het hotel klonken nog explosies en geweervuur. In een ander hotel werden nog tientallen mensen gegijzeld. En elders in de stad vonden drie zware ontploffingen plaats. Op verschillende plaatsen maakten veiligheidstroepen zich op om gijzelaars te ontzetten.

Gewapende groepen mannen zaaiden gisteravond, schietend met machinegeweren en granaten gooiend, paniek in vooral de welgestelde zakelijke en toeristische wijk op het schiereiland in het zuiden van de metropool. In hun goed gecoördineerde terreuractie vielen ze onder meer twee vijfsterrenhotels, een druk treinstation, een populair café-restaurant, een bioscoop en een joodse instelling aan – op circa tien verschillende plaatsen sloegen ze toe.

Met bootjes waren ze ’s avonds aan land gekomen in de buurt van de Gateway of India, het gezichtsbepalende monument uit de koloniale tijd. Te voet en in auto’s die ze aanhielden, en met tassen vol wapens en explosieven, begaven de terroristen zich naar hun doelen. Op de Indiase televisie werden beelden vertoond van mannen die vanuit de achterbak van een rijdende pickup-truck in het wilde weg op voorbijgangers schoten.

Welke organisatie er achter de actie zit is nog onduidelijk, al heeft een groep die zich Deccan Mujahedeen noemt de verantwoordelijkheid opgeëist. Bij terrorisme-experts is die groep niet bekend. Volgens ooggetuigen waren de terroristen jonge moslims die Hindi en Urdu spraken en gekleed waren in zwarte shirts en spijkerbroek. Om hoeveel mannen het gaat is ook nog onduidelijk.

De Indiase premier Singh zei vandaag in een toespraak tot het land dat de aanvallers waarschijnlijk „buitenlandse banden” hadden. Ze zouden opvallende doelwitten hebben uitgekozen, zoals de twee luxe hotels en het grootste treinstation van de stad.

Behalve de zeker 101 dodelijke slachtoffers, onder wie een Japanner, een Australiër, een Brit, een Italiaan en zeker twee andere buitenlanders, raakten ruim 300 mensen gewond. Politieke leiders in de hele wereld hebben de operatie scherp veroordeeld. Ook de Pakistaanse regering sprak haar afschuw en veroordeling uit over de terreuractie. India heeft aartsvijand Pakistan bij eerder aanslagen, onder meer in 2006, beschuldigd van medeplichtigheid.

Volgens sommige ooggetuigen hadden de terroristen het in de hotels vooral gemunt op Amerikanen en Britten. Maar onder de gijzelaars waren ook Italianen, Zweden, Canadezen, Jemenieten, Nieuw-Zeelanders en Israëliërs.

Veiligheidstroepen omsingelden tegen het vallen van de avond het Chabad House (ook wel Nariman House genoemd), het hoofdkwartier van een orthodox-joodse groep, waar de terroristen waren binnengevallen en vier mensen in gijzeling hadden genomen.

In de twee vijfsterrenhotels die waren aangevallen, verbleven veel buitenlanders. Onder hen een Britse Europarlementariër, bestuurders van Unilever en veel toeristen en zakenlui. Veel inwoners van Mumbai bleven binnen, waardoor de straten er ongebruikelijk rustig uitzagen. (AP, Reuters, AFP)

Reportage/chronologie: pagina 5

Commentaar: pagina 7