Film van de dag

Heist. De achtste film van David Mamet is een moderne film noir die niet alleen met taal speelt, maar vooral met de kunst van het oplichten. In de films en scenario’s van Mamet weet je nooit wie wie bedriegt, wie acteert en wat het verschil is tussen echt of onecht. Hoofdpersonen zijn een meester-inbreker (Gene Hackman), zijn assistent (Delroy Lindo), zijn klusjesman, zijn heler en financier (Danny DeVito) en zijn vriendin (Rebecca Pidgeon). Er gaat iets mis bij een inbraak en in de samenwerking, zodat loyaliteiten op de proef gesteld worden, misschien wel verschuiven. Genoemd naar dat prachtige Engelse woord voor een inbraak, kraak of overval zonder geweld. Kan een misdaad perfect zijn? Zoals altijd bij Mamet prachtige dialogen en oneliners: ‘He’s so cool, when he goes to bed, sheep count him’.(David Mamet, 2001, VS), Veronica, 20.30-22.40u.

André Waardenburg