Elk land verbiedt op zijn eigen manier

In Nederland wordt weer gesteggeld over het rookverbod in de horeca. Ook elders in Europa is de wetgeving omstreden. Italië heeft er vrede mee.

De strijd om het rookverbod in Nederland wordt harder. In kroegen in Den Bosch, Groningen en Breda staan de asbakken weer op tafel. Bovendien wordt een rechtszaak voorbereid om het verbod aan te vechten. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) reageert met extra hoge boetes voor café-eigenaren, oplopend tot 16.000 euro.

De naleving van het rookverbod in andere landen is over het algemeen „zeer goed” schreef de minister aan de Kamer. Daar valt op af te dingen dat de wetgeving in diverse Europese landen minder streng is. In België bijvoorbeeld mag roken in kleine cafés nog steeds. In Spanje wordt de nieuwe tabakswet amper gehandhaafd.

Uit bijdragen van correspondenten wordt ook duidelijk dat het rookverbod wel degelijk economische effecten heeft. Vaak is het verbod het laatste zetje richting faillissement voor kroegen die al lang niet lekker liepen.

De commotie elders is vaak minder dan in Nederland. In Groot-Brittannië is een strikt rookverbod zonder veel verzet ingevoerd, al beginnen steeds meer pubeigenaren nu te klagen. Van georganiseerd verzet is geen sprake.

Italië kent een streng en goed functionerend verbod. Omdat duidelijk was „dat deze wet niet door een of andere corrupte politicus is gemaakt, maar voor het welzijn van de Italianen”, aldus de correspondent.

In Frankrijk is eveneens weinig verzet, terwijl de uitvoering in Duitsland en vooral Spanje minder soepel is. Een korte blik op het rookverbod in drie landen.