Dolfijnen wrijven met vin voor sterke band

Rotterdam. De Atlantische gevlekte dolfijn-kolonie bij de Bahama`s raken elkaar op precies dezelfde wijze met de buikvinnen aan als een groep Tuimelaars die leeft bij het Japanse Mikura-eiland. Vaker wrijven dan kloppen, vaker horizontaal dan schuin, vaker op initiatief van de wrijver, en bijna altijd tussen gelijke geslachten en leeftijdsklassen. Dit blijkt uit een groot onderzoek waarbij in totaal 340 dolfijnen over een periode van 12 jaar zijn gevolgd. De overeenkomst is verrassend omdat de leefomgeving van de twee verschillende soorten dolfijnen verschilt. Het water bij Mikura is bijvoorbeeld veel troebeler dan bij de Bahama`s. De onderzoekers schrijven in een artikel dat binnenkort wordt gepubliceerd in Behavioral Processes dat hun observaties een aantal bekende theorie over dit aanraakgedrag uitsluiten. Omdat het initiatief ligt bij de aanraker kan het niet zijn om parasieten weg te werken. Omdat het tussen mannetjes of vrouwtjes onderling gebeurt is het waarschijnlijk ook geen seksueel voorspel. De biologen denken dat het meer te vergelijken is met het vlooigedrag van apen, dat vooral dient om onderlinge allianties tussen de apen te versterken en om sociale spanning te verminderen.

Bekijk hoe de dolfijnen communiceren door aanraken via nrcnext.nl/links