Dolfijnen `vlooien` elkaar met vinnen

De Atlantische gevlekte dolfijnen (Stenella frontalis) bij de Bahama`s raken elkaar op precies dezelfde wijze met de buikvinnen aan als een groep tuimelaars (Tursiops aduncus) die leeft bij Japan. Dolfijnen wrijven met hun vinnen aan tegen soortgenoten die ongeveer even oud zijn en van hetzelfde geslacht. De onderzoekers denken dat het gedrag te vergelijken is met het vlooigedrag van apen, dat dient om onderlinge banden te versterken. De observaties sluiten een aantal andere theorieën over aanraakgedrag uit. Omdat het initiatief ligt bij de aanraker kan het niet zijn om parasieten weg te werken. Omdat het tussen mannetjes of vrouwtjes onderling gebeurt is het waarschijnlijk ook geen seksueel voorspel, aldus de onderzoekers in een artikel dat binnenkort wordt gepubliceerd in Behavioral Processes.