De nieuwe Zalmnorm

Pling pling, telefoon. De headhunter voor de financiële markten, Wouter Bos, is aan de lijn. Hij biedt een baan aan. Moeilijke markt, sterke merknaam, onbekende verliezen, crisissfeer, ontvlechting van moederbedrijf, fusie van bedrijfsonderdelen, gedemotiveerd personeel, onvermijdelijke ontslagen. Langetermijnperspectieven onzeker.

Salarisindicatie: minder dan voorgangers of peer group, maar zelfde inkomen als de kandidaat nu verdient. Alleen moet hij er een dag langer voor werken.

Klein politiek probleem: het gaat om een topfunctie bij een staatsinstelling. De genationaliseerde bank.

Het salaris dat Gerrit Zalm, de beoogde nieuwe topman van ABN Amro en Fortis Nederland gaat verdienen (750.000 euro plus bonus), is ruim vier keer de Balkenende-norm die politiek Den Haag hanteert voor topfuncties in de (semi-)publieke sector.

De SP, GroenLinks en de PVV vinden deze beloning – in hun woorden – een onacceptabel, belachelijk en onbegrijpelijk voorbeeld van de graaicultuur. Bos, de bewindsman die topsalarissen aan banden wil leggen, had daar nooit mee akkoord mogen gaan.

Zevenhonderdvijftigduizend euro is veel geld. Maar aannemende dat Gerrit Zalm geen exotische belastingconstructies gebruikt, komt ongeveer de helft hiervan in de schatkist terecht. Van 375.000 euro kunnen een Kamerlid van de SP, GroenLinks en de PVV plus hun fractiemedewerkers betaald worden.

Dat is weer een voordeel van topinkomens: ze betalen hun eigen politieke tegenspraak.

Zalm gaat zelfs nog meer verdienen als hij snel zijn memoires over twaalf jaar als minister van Financiën voltooit en de royalty’s voor dit boek binnenstromen.

Het kan ook anders. Voormalige topbankiers van UBS, de Zwitserse bank die zwaar gestraft werd door investeringen in foutieve financiële producten, hebben aangekondigd dat ze hun bonussen gaan terugbetalen.

Lodewijk de Waal, voormalig FNV-voorzitter en tegenwoordig directeur van hulpvereniging Humanitas, stort zijn bijverdiensten als staatscommissaris bij ING in de kas van zijn werkgever.

Zalm staat voor een klus waar hij geen fouten mag maken en het betreft een fulltime baan. Met de salariëring van 7,5 ton zet hij een norm voor de honorering van bankiers. Toezichthouders kunnen voortaan verwijzen naar de topman van de staatsbank en eisen dat alle bankiers zich aan deze nieuwe Zalmnorm houden.

Het gaat de politiek niet aan, maar Zalm kan zijn inkomen ook bestemmen voor steun aan zijn hobby’s. Hij is betrokken bij het Nederlands Danstheater in Den Haag. En er zijn altijd muntjes nodig voor de nationale flipperkampioenschappen.

Roel janssen

    • Roel Janssen