De fans doen een stedentripje

PSV verloor gisteravond met 2-1 van Atlético Madrid in de Champions League.

De ploeg stond in de eerste helft al op 2-0 achterstand door de zwakke defensie.

Vanwege wangedrag van de aanhang van Atlético Madrid in het thuisduel met Olympique Marseille werd het duel met PSV zonder publiek gespeeld. Foto AP Atletico Madrid's Maxi Rodriguez of Argentina, left controls the ball during the Group D, Champions League soccer match against PSV Eindhoven at the Vicente Calderon stadium in Madrid Wednesday Nov. 26, 2008. UEFA ordered the match to be played behind closed doors because of crowd trouble at the 2-1 victory over Marseille on Oct. 1. (AP Photo/Paul White) Associated Press

In de sinistere sfeer van een ijzig koud, leeg stadion, heeft PSV de kans om te ‘overwinteren’ in het Europees voetbal verder verkleind. Doorstroming naar het UEFA-Cuptoernooi is ver weg na de 2-1 nederlaag tegen Atletico Madrid. In de eerste helft kwam het tamme PSV op een 2-0 achterstand door zwak verdedigen. In de laatste ronde van de groepsfase van de Champions League moet de Eindhovense club hopen dat Olympique Marseille punten verspeelt en zelf dient het een goed resultaat te halen in en tegen Liverpool.

Of de leiding van PSV van een eventuele uitschakeling lang wakker ligt, valt te bezien. De Brabantse club wil een nieuw team opbouwen zonder afhankelijk te zijn van Latijns en Zuid-Amerikaanse invloeden. Hoewel het binnenkort onder andere door de verkoop van een parkeerterrein een recordwinst zal bekendmaken, is de club uit financieel oogpunt vooral gebaat bij deelname aan de Champions League van volgend seizoen. Daarvoor zal PSV kampioen moeten worden of als tweede in de eredivisie dienen te eindigen.

Het duel van gisteravond had plaats in de troosteloze ambiance van het lege stadion Vicente Calderon, Atlético was door de beroepscommissie van de UEFA veroordeeld tot het spelen van twee duels zonder publiek, waarvan één voorwaardelijk, vanwege wangedrag van de eigen aanhang in het thuisduel met Olympique Marseille. Madrileense supporters maakten zich tijdens die wedstrijd schuldig aan racisme en agressie.

De maatregel trof ook PSV en zijn aanhang. Niet alleen kon de Nederlandse landskampioen niet worden gesteund door achthonderd aanhangers, vele supporters werden gedupeerd omdat zij al een reis naar de Spaanse hoofdstad hadden geboekt. Het geld voor de entreebewijzen kregen ze terug, dat van de trip niet. PSV, noch Atlético voelde zich hiervoor aansprakelijk. De club uit de Primera Division zei doodleuk de gasten uit Eindhoven graag in de stad, waar de temperaturen rond het vriespunt schommelden, te willen ontvangen. Vijfhonderd PSV-supporters reisden inderdaad het elftal achterna. Zij stapten in het vliegtuig voor een stedentripje.

Zonder de steun van 50.000 aanhangers deed Atlético toch wat het moest doen om zich te plaatsen voor de tweede ronde. PSV miste een belangrijke kracht in de verdediging: Dirk Marcellis. De Limburger herstelt echter spoedig van een blessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Ajax en kan waarschijnlijk zaterdagavond weer van de partij zijn tegen SC Heerenveen. Stevens koos voor dezelfde opstelling als tegen Heracles. Dus met de twee spitsen Danny Koevermans en Danko Lazovic. De middenvelders speelden wat behoudender.

Veel effect had dat in de beginfase niet. Atlético oefende meteen druk uit op de helft van PSV en dat leidde in de veertiende minuut tot de eerste treffer. Rechtsback Carlos Salcido liep te rommelen voor het doel van keeper Andreas Isaksson, Simão ontfutselde hem de bal en scoorde. Vervolgens verschenen op het grote videoscherm in het stadion met oorverdovend lawaai juichende Atlético-fans. Treiterend voor PSV. Daarna werd de ruimte weer gevuld met de stemmen van spelers en coaches. Tot het moment dat Maxi Rodriguez ongehinderd snoeihard inschoot uit een corner van Simão: 2-0. PSV kreeg een dubbele tik ,omdat vrijwel tegelijkertijd Ibrahim Afellay geblesseerd het veld moest verlaten en werd vervangen door Otman Bakkal. Al kort na de aftrap was Afellay in onzachte aanraking gekomen met de Griekse verdediger Giourkas Seitaridis. Edison Mendez had een kans op de tegentreffer, maar John Heitinga trapte de bal van de doellijn. Het bleef in de eerste helft voor PSV bij dit wapenfeit.

In de kleedkamer zal trainer Huub Stevens met verbaal geweld het elftal uit Eindhoven hebben wakker geschud. PSV betrad in de tweede helft in elk geval met veel meer bezieling het veld. De hoop op een goed resultaat groeide onmiddellijk toen Koevermans de achterstand verkleinde uit een corner van Mendez. Het was de vierde treffer van de spits in de Champions League dit seizoen.

PSV toonde vervolgens niet zomaar te zullen opgeven. Bij Atlético verliet Heitinga het strijdperk toen zijn zicht steeds waziger werd. In de eerste helft was hij bij een corner geraakt aan het hoofd door PSV-doelman Isaksson. Halverwege het tweede bedrijf ging ook sterspeler Agüero douchen. Zijn inbreng was teleurstellend geweest. Atlético kreeg nog enkele kansen op een grotere zege, maar vond Isaksson op zijn weg. PSV was niet meer bij machte de fouten uit de eerste helft goed te maken.