Crisis jaagt hypotheekrente op

De hypotheekrente in Nederland is het afgelopen jaar mede opgelopen doordat banken een belangrijke bron van financiering hebben verloren. Daardoor volgt de hypotheekrente niet langer de rentetarieven van de ECB en de prijzen van staatsobligaties die nu juist dalen.

De afgelopen jaren verkochten banken ongeveer 20 procent van hun hypotheekportefeuille door aan institutionele beleggers, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Door de kredietcrisis is die financieringsbron afgesloten, stelt financieel topman Bert Bruggink van de Rabobank. „Banken zoeken andere financieringsbronnen. Ondanks de gedaalde ECB-tarieven zijn de kosten daarvan hoger .”

Bij de verkoop van hypotheekportefeuilles maken banken gebruik van een techniek die securitisatie heet. Daarbij worden hypotheken opgeknipt en herverpakt in zogeheten hypotheekobligaties. Die obligaties kunnen banken doorverkopen aan grote beleggers. DNB schat dat banken voor 210 miljard euro aan hypotheken hebben doorverkocht. Dat is eenderde van de totale hypotheekschuld.

Tijdens de kredietcrisis is de handel in hypotheekobligaties ingestort. Beleggers vertrouwen deze financiële producten niet meer, sinds is gebleken dat in Amerikaanse hypotheekobligaties veel slechte hypotheken waren verpakt terwijl ze wel als weinig risicovol werden verkocht.

Bankiers zeiden gisteren in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat het moeilijk is om aan kapitaal voor hypotheken te komen. „Dit is echt een probleem, want we hebben dat geld niet zelf”, zei Peter Blom van de Triodos Bank. Volgens hem zijn er beleggers als pensioenfondsen nodig die hiervoor hun portemonnee zullen moeten trekken.

Hypotheken: pagina 15

Bankiers in de Kamer: pagina 17

    • Daan van Lent
    • Jan Meeus