Alleen buiten het stadion heerst een voetbalsfeer

Atlético Madrid2PSV1

Ruststand 2-0. 14. Simao. 1-0, 28. Maxi 2-0, 46. Koevermans 2-1. Scheidsrechter: Busacca. Toeschouwers: 100

Vlak voordat de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca in het koude en lege Estadio Vicente Calderón voor het eerst op zijn fluit blaast, dringt opeens het geluid van honderden stemmen door tot het veld. „Atléti, Atléti, Atlético de Madrid!” Zo’n vijfhonderd fans van de Madrileense volksclub schreeuwen buiten het afgesloten onderkomen letterlijk negentig minuten lang tegen een muur. Nadat los rojiblancos zich met een 2-1 overwinning tegen PSV voor eerst in elf jaar hebben geplaatst voor de achtste finales van de Champions League, viert het kleine legioen feest in barretjes met namen als El Chiscón, El Doblete, Resines en El Parador.

Al weken voordat het groepsduel tussen Atlético Madrid en PSV op het programma staat, wordt duidelijk dat deze wedstrijd niet onder normale omstandigheden gespeeld zal worden. De UEFA straft de club uit Madrid voor ongeregeldheden (vooral racisme) bij het thuisduel tegen Olympique Marseille aanvankelijk met het spelen van een wedstrijden ver buiten de Spaanse hoofdstad. Later wordt dat omgezet in het spelen van één duel zonder publiek.

In de nacht voor de wedstrijd van gisteren betrapte de politie van Madrid acht fans die protestleuzen op het stadion van Atlético aan het schilderen waren. De fans wilden hun steun betuigen aan Marseillefan Santos Mirasierra die al sinds 1 oktober in de gevangenis zit wegens het mishandelen van een agent. Maar niet alle supporters van Atlético Madrid uitten hun sympathie jegens de Fransen, die er in hun ogen verantwoordelijk voor zijn dat de poorten van het stadion nu gesloten zijn voor het publiek. „Puta Marseille!”, schreeuwde een aantal fans met speciaal voor de gelegenheid gemaakte sjaaltjes in hun handen. ‘Odio a Platini’, oftwel ‘Ik haat Platini’. De UEFA-baas Michel Platini liet zich niet zien in Madrid.

Een uur voor de wedstrijd wandelt de officiële delegatie van PSV het stadion binnen. Directeur Jan Reker stapt het veld op en neemt de surrealistische ambiance in zich op. „Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt”, stelt de voormalige trainer. „Ik kan me alleen nog de televisiebeelden van Nederland-Cyprus in de Meer herinneren.”

Achter het doel waar normaal gesproken de harde kern van Atlético zit, ligt een groot spandoek met de tekst: ‘Niets of niemand scheidt ons van jou’. De fans van Atlético willen uit alles laten blijken dat ze dicht bij hun helden staan. De paar honderd fans van PSV die toch naar Spanje zijn gereisd, komen op dag van de wedstrijd niet naar het lege stadion. Ze bekijken het duel in een bar in de binnenstad van Madrid.

De wedstrijd is nog geen kwartier oud als PSV voor de zoveelste keer dit seizoen op kinderlijke wijze een doelpunt cadeau doet. De Mexicaanse international Carlos Salcido probeert de bal weg te werken, waarna Simao simpel de 1-0 binnen schiet. Bovenin het stadion is het geluid van tientallen radioreporters te horen: ‘Gol, gol, gol, gooooooool de Atlético!” Een seconde later gaat er van buiten het stadion een enorm gejuich op. Fakkels worden ontstoken en het gezang zwelt aan. Op de schermen in het stadion worden oude beelden vertoond van juichende Atlético-fans.

Vijftien minuten later herhaalt hetzelfde ritueel zich. Dit keer werkt de Mexicaanse PSV’er Francisco Rodriguez de bal verkeerd weg en kogelt Maxi Rodriguez de 2-0 binnen. Kort daarop verlaat Ibrahim Afellay met een enkelblessure het veld. Van de tweede helft waarin PSV via een doelpunt van Danny Koevermans – zijn vierde dit seizoen in de Champions League – snel op 2-1 komt, krijgt hij net zo weinig mee als de zingende menigte buiten het Vicente Calderón.

In de slotminuut houdt de aanhang van Atlético nog even de adem in als Salcido de gelijkmaker op zijn schoen heeft. Maar als de bal wordt geblokt, vieren de spelers en de fans van Atlético samen feest. PSV koestert nog slechts een kleine hoop op UEFA-Cupvoetbal.

    • Koen Greven