Aardpeersoep

Voor 4 personen1 liter kalfsbouillon of gevogeltebouillonhet sap van een halve citroencirca 600 gram aardperenzeezout en versgemalen witte peper1 theelepel garam masala1,25 deciliter slagroom2 lente-uitjes, gesnipperd

De aardpeer is een van de vergeten groentesoorten die in het najaar bij natuurwinkels, specialistische groentewinkels of op de markt verkrijgbaar zijn. Dat ze niet meer bekend en populair zijn, heeft misschien te maken met hun aardse bijwerkingen, net als die van erwten- of bruinebonensoep. Toch verdienen aardperen een vaste plek in ons receptenrepertoire. Ze hebben een heerlijke artisjokkensmaak en zijn ook heel snel klaar. De kooktijd bedraagt niet meer dan 10 minuten. Kies altijd stevige exemplaren en gebruik ze liefst binnen een paar dagen.

Aardperen zijn ook heerlijk als onderdeel van een rucolasalade met geroosterde hazelnoten of verkruimelde roquefort en een dressing van citroensap, notenolie en zout en peper. Kook ze in dat geval net bijtgaar (controleer na 5 minuten) en laat ze schrikken onder de koude kraan. Snijd ze in plakjes en meng met die andere ingrediënten

Bereiding: Doe de bouillon in een ruime pan en breng op een middelhoog vuur aan de kook. Zet een grote kom koud water klaar en giet er het citroensap in. Schil de aardperen en snijd zo nodig lelijke plekjes weg. Dompel ze onmiddellijk na het schillen in het citroenwater om te voorkomen dat ze verkleuren. Snijd grote exemplaren doormidden.

Schep de geschilde aardperen uit het citroenwater en doe ze in de kokende bouillon. Laat die weer aan de kook komen en laat circa 10 minuten koken tot ze volledig gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat de aardperen iets afkoelen voor u ze met de bouillon pureert. Doe dit met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de garam masala in een kleine, droge pan en verhit heel kort op laag vuur. Hierdoor raakt u de ‘rauwe’ smaak van de specerijen kwijt. Roer de garam masala en de slagroom door de gepureerde soep en verwarm op matig vuur. Garneer met gesnipperde lente-uitjes.

KIM MACLEAN

Morgen: sterrenkip