90 doden bij aanslagen in Mumbai

Op het treinstation Chhatrapathi Sivaji Terminus in Mumbai werden gisteren zeker tien mensen doodgeschoten. Foto Reuters Bekijk meer foto’s van de aanslagen via nrcnext.nl/links Het Chhatrapati Shivaji Terminus station in Mumbai gisteravond na de terreuraanslag. Foto Reuters Op het treinstation Chhatrapathi Sivaji Terminus in Mumbai werden gisteren zeker tien mensen doodgeschoten. FotoReuters A policeman walks with an elderly man after shootings by unidentified assailants at a railway station in Mumbai November 26, 2008. At least 80 people have been killed in a series of attacks in Mumbai, police said. REUTERS/Stringer (INDIA) REUTERS

De Indiase miljoenenstad Mumbai (Bombay), het financiële centrum van het land, is gisteravond laat opgeschrikt door een reeks terreuraanvallen op een serie hotels en een aantal andere plekken. Daarbij zijn zeker negentig doden en tweehonderd gewonden gevallen door geweervuur en explosies.

Toen deze krant naar de drukker moest werden nog zeker tientallen mensen in gijzeling gehouden in twee van de meest prestigieuze hotels in de stad, Taj Hotel, The Oberoi. Het Trident Hotel en mogelijk nog meer hotels zouden ook aangevallen zijn.

Een onbekende groepering met de naam Deccan Mujahideen heeft met een e-mail aan verschillende media de aanvallen opgeëist. Bij de aanvallen, in zeker zeven verschillende delen van de stad, zouden ten minste twintig terroristen zijn betrokken, uitgerust met automatische geweren en granaten. De eerste aanval begon omstreeks half elf ’s avonds lokale tijd, en was gericht op het spoorwegstation Chhatrapathi Sivaji Terminus (CST). In de stationshal werden zeker tien mensen doodgeschoten.

Daarnaast drongen groepen terroristen het Taj Hotel en The Oberoi binnen, in het zuiden van de stad. In het Taj Hotel zouden vijftig tot zestig gasten en bezoekers in gijzeling zijn genomen, en in het Oberoi Hotel twintig. Onder de gegijzelden zouden buitenlandse toeristen zijn. Volgens ooggetuigen is er brand uitgebroken in de lobby van alle drie de hotels. Lokale televisie meldden dat veiligheidstroepen bij het Oberoi naar binnen zijn gegaan.

Elders in Mumbai werden explosies gemeld bij twee bioscopen. Ook is er geschoten in de buurt van het parlementsgebouw van de deelstaat Maharashtra, en werd een bom tot ontploffing gebracht in een taxi in de buurt van het vliegveld.

India is dit jaar het doelwit geweest van verschillende grote aanslagen, waarbij in totaal meer dan tweehonderd mensen zijn omgekomen. Maar al deze aanslagen, in Jaipur, Ahmedabad, New Delhi en afgelopen maand in Assam, in het noordoosten van India, werden uitgevoerd met bommen. De daders worden gezocht in moslimextremistische kringen in India en zijn buurlanden Pakistan en Bangladesh.

De nieuwe reeks aanvallen in Mumbai vinden plaats, juist nadat de Britse autoriteiten eerder deze week de aanhouding meldden van een van de belangrijkste verdachten van zeven bomaanslagen op treinen en het spoorwegstation in Mumbai, waarbij in de zomer van 2006 meer dan 180 doden vielen. Ook deze aanslagen zijn toegeschreven aan moslimextremisten.

    • Wim Brummelman