750.000 euro jaarsalaris voor topman Zalm

Gerrit Zalm gaat als bestuursvoorzitter van de combinatie Fortis Bank Nederland en ABN Amro een jaarsalaris van 750.000 euro verdienen. Daarmee gaat de VVD’er ruim vier keer de Balkenende-norm verdienen. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Daarnaast ontvangt Zalm, die twaalf jaar minister van Financiën is geweest, een bonus. De hoogte daarvan hangt af van de winst die wordt gemaakt bij de verkoop van de nieuwe bank. Zalm krijgt een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt, met een maximum van de helft van zijn jaarsalaris.

Bij bekendmaking van zijn aanstelling als topbestuurder vorige week vrijdag was al bekend dat hij hetzelfde bleef verdienen als bij de DSB Bank, maar dat bedrag was nog niet naar buiten gebracht.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt de beloningen onacceptabel. Volgens haar is iedereen het erover eens dat een nieuwe moraal in de financiële wereld nodig is.

Bos verklaarde afgelopen dinsdag dat Zalm met zijn salaris de „minst verdienende directeur was van een bank van deze omvang”. In oktober zei Bos nog dat Fortis model moest staan voor andere banken. Hij merkte toen al wel op dat de Balkenende-norm niet zal gelden voor bestuurders van de bank in overheidshanden. Deze norm geldt alleen voor de publieke sector.

Premier Balkenende verdient 148.500 euro, maar het plan is zijn salaris te verhogen. De Balkenende-norm ligt op 176.000 euro (huidig ministerssalaris plus 30 procent).

Zalms voorganger, Rijkman Groenink van ABN Amro verdiende in 2006, het laatste volledige jaar dat hij bestuursvoorzitter was, een jaarsalaris van 924.000 euro. ING-topman Michel Tilmant van de ING verdiende vorig jaar 1,3 miljoen euro.