18 terroristes melden zich

Achttien jonge vrouwen die zich gereedhielden voor zelfmoordterreur in het noorden van Irak, hebben zich gisteren aan het Amerikaanse leger overgegeven. Dat heeft de Amerikaanse legercommandant in het gebied, generaal-majoor Mark Hertling, bekendgemaakt.

Volgens Amerikaanse cijfers zijn dit jaar 31 aanslagen uitgevoerd door 35 vrouwelijke zelfmoordterroristen, tegen acht in 2007. Waarom hun aandeel zo hard is gegroeid, is niet duidelijk. Gespeculeerd wordt dat terreurorganisaties meer vrouwen inzetten omdat dezen vaak niet worden gecontroleerd bij checkpoints. Een andere genoemde verklaring is dat zich minder mannen aanmelden.

Volgens Hertling hadden een geestelijke en zijn verwanten de vrouwen ervan overtuigd dat zelfmoordterreur in strijd is met de islam. Hij zei dat het gaat om jonge vrouwen uit vooraanstaande families, maar gaf niet aan wat hen had bewogen zich voor zelfmoordterreur beschikbaar te stellen. Volgens eerste onderzoek stonden ze onder controle van Al-Qaeda-in-Irak, dat routineus zelfmoordterroristen inzet. (AP)