1 downloaden

Bureaubladfoto’s

www.yannarthusbertrand2.org

Heel veel kleine gekleurde vlakjes. Pas als je goed kijkt, zie je dat het netjes gestapelde, in elkaar geperste autowrakken zijn. Het is een foto van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand (Yab), gemaakt in Saint-Brieuc in Bretagne. Intrigerend met prachtige kleuren, haarscherp. Net als de tweeduizend andere foto’s op Yabs site, voornamelijk van de natuur in al haar glorie. Steeds bekijkt hij de wereld van bovenaf – ‘Earth from above’ heet zijn project – vanuit vliegtuig of helikopter. Het idee om een portret van de wereld te schetsen, ontstond eind vorige eeuw. Meer dan 150 landen bezocht hij inmiddels met zijn team. Nederland is ook vertegenwoordigd. Uiteraard met bollenvelden, een molen en een polder, maar ook met een aluminiumsloperij. Yab wil dat de wereld je raakt, de onderschriften zijn dan ook belangrijk. Op yannarthusbertrand2.org kun je gratis een portret van de wereld downloaden en als bureaublad op je pc installeren. Want, zo zegt hij op zijn eigen site (zelfde url, zonder de 2): „De wil om te beschermen is het sterkst voor datgene wat je hebt leren begrijpen en liefhebben.” (CJ)

    • Carola Janssen
    • Robbert Weij
    • Irene de Vette