Ziekenhuizen nabij bankroet

Het noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord vraagt uitstel van betaling aan, zo is het personeel vanmiddag verteld. Investeerder MC Groep, beoogd koper, vindt de verliezen te groot.

MC Groep is bereid 15 miljoen euro neer te tellen voor het ziekenhuis, maar wil dat Lelystad, Flevoland, Volksgezondheid en zorgverzekeraar Achmea zo’n 25 miljoen euro schuld van IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Achmea werd gevraagd om 16,5 miljoen euro, maar de verzekeraar weigerde. „Dat kunnen we niet verkopen aan onze premiebetalers”, aldus een woordvoerder.

IJsselmeerziekenhuizen kampt al jaren met slecht management en draait met verlies. Nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg er afgelopen zomer alle operatiekamers liet sluiten, wegens gebrek aan steriliteit, kwam het ziekenhuis verder in de problemen.

De afgelopen maanden traden bestuur en raad van toezicht van IJsselmeerziekenhuizen af. Gisteren stond interim-manager Norbert Hoefsmit al op het punt surseance aan te vragen.

De afgelopen weken vielen vijf overnamekandidaten af, waaronder Flevoziekenhuis Almere, Sint Jansdal in Harderwijk en Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De grootste zorgverzekeraar in de regio, Achmea, had een voorkeur voor Sint Jansdal, omdat dit ziekenhuis volgens de verzekeraar een goed toekomstplan had voor IJsselmeerziekenhuizen, dat bovendien minder kostte.

Vakbond AbvaKabo acht een bankroet van het ziekenhuis „rampzalig” voor de zorg en werkgelegenheid in de regio. Bestuurder Wim van der Hoorn zei gisteren dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) met miljoenen over de brug moet komen. Bij het ziekenhuis werken twaalfhonderd mensen.