Ziekenhuis Lelystad, dank voor de inzet

Tot vanochtend vroeg spraken bestuur en belanghebbenden over het noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen. Een oplossing bleef uit.

Of je een arts spreekt van IJsselmeerziekenhuizen, de portier of een patiënt: allemaal vragen ze zich af waarom het zo lang duurt voordat het interim-bestuur een besluit neemt over de toekomst van het ziekenhuis. „Minister Bos beslist in een weekend anderhalf miljard euro steun te geven aan een autoleasebedrijf”, zegt de portier. „Maar ze doen moeilijk over een paar miljoen voor een ziekenhuis.”

Dat vindt patiënt Nenneke van Oord ook, die gisteravond voor het slapen even een wandeling buiten maakte. Ze vindt dat dit ziekenhuis met vestigingen in Emmeloord en Lelystad zeker open moet blijven. „Een leaseauto is luxe. Een ziekenhuis niet.”

Op dat moment zitten op de vierde verdieping van het ziekenhuis vele partijen te praten over een gat van 25 miljoen euro. „Een gaatje”, vindt patiënt Van Oord.

Om IJsselmeerziekenhuizen te redden van een faillissement is 40 miljoen nodig om. Zorgondernemer Loek Winter, van MC Groep, wil 15 miljoen euro steken in het noodlijdende ziekenhuis. En geen euro meer, want anders gaat MC Groep hier nooit wat aan verdienen. Maar het ministerie van VWS, zorgautoriteit NZa, Flevoland, Lelystad, zorgverzekeraar Achmea en ING Bank praten alleen. Ze zeggen geen geld toe.

Op het prikbord in de hal steken ex-patiënten het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem. „Beste personeel. Het ziekenhuis in Lelystad moet blijven!” Een vrouw lag er drie keer op de longafdeling en schrijft dat ze „alle lof heeft voor de goede zorgen van de doktors en het personeel”. Een ander houdt al rekening met het einde van het ziekenhuis en bedankt alle medewerkers voor de getoonde inzet.

Interim-manager Norbert Hoefsmit had gisteren de pers uitgenodigd om te vertellen dat hij surseance, het voorstadium van een faillissement, zou aanvragen. Tijdens de persconferentie trekt hij dit in: enkele belanghebbenden willen toch verder onderhandelen. Twee uur daarna komt zorgverzekeraar Achmea met een persbericht waarin staat dat het ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk IJsselmeerziekenhuizen wil overnemen en bereid is de 40 miljoen te betalen. Op de televisie zegt de directeur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam dat ook zij voldoende geld ter beschikking heeft.

De patiënten slapen al uren als het licht in de bestuurskamers nog brandt. Zoemende laptops en open tassen. Op een van de kamers is op een bord aan de muur te lezen „dedicated”, „ontslaan” en „15 miljoen”. De bestuurssecretaris, schreef op bij gisteren: „Achmea: warme doorstart op korte termijn”. Om elf uur begint volgens dat schema Hoefsmit een belronde langs onder meer provincie, banken, Achmea en Inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor vandaag heeft de secretaris op het planningsbord geschreven: „Surseance aanvragen via Van Doorne.”

Beneden in een bezemhok start diskjockey Eilt Hartman van de ziekenomroep de laatste hit van Thomas Berger. In zijn uitzendingen roert hij het dreigende faillissement nooit aan. „De luisteraars hoeven niet nog meer ellende te horen.” Als het ziekenhuis dicht gaat, weet hij al welk liedje hij als allerlaatste zal draaien: Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp.

Vanochtend half vijf. Dertig onderhandelaars passeren de lege bakjes van een Chinees restaurant. Ze zijn er nog steeds niet uit. „We moeten praten met de achterbannen”, zegt directeur-generaal Diana Monissen van VWS met een bleek gezicht. Allerlei partijen lijken te schuiven, vertellen Winter en Hoefsmit die met dikke pakken papier onder hun arm naar buiten lopen. Zelfs ING Bank zou volgens de directeur van MC Groep bereid zijn een renteloze lening te geven. Misschien komt Achmea ook wel met een groot bedrag, hoopt Winter.

    • Frits Baltesen