Zakelijk directeur van Stedelijk Museum stapt op

Toine van der Horst stapt op als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij wordt vooralsnog niet opgevolgd; zijn taken worden vanaf half december intern waargenomen.

Het museum gaf vanochtend een verklaring uit waarin staat dat Van der Horst zelf het besluit heeft genomen om zijn functie neer te leggen. „Hij constateert na zeven maanden dat de functie niet heeft gebracht wat hij ervan had verwacht en trekt zijn conclusies”, aldus het museum.

De bedrijfseconoom, die eerder werkte voor omroepbedrijf NOB en uitgeverij VNU en als zelfstandig adviseur, weet nog niet wat hij nu gaat doen. Mogelijk vestigt hij zich weer als zelfstandig adviseur.

Van der Horst (1958) werd half april aangesteld om algemeen directeur Gijs van Tuyl terzijde te staan bij het versterken van de commerciële activiteiten van het museum. Hij moest extern fondsen werven en de interne bedrijfsvoering reorganiseren.

Het Stedelijk Museum is sinds 2006 verzelfstandigd, ook financieel. Het ontvangt nog wel subsidie van de gemeente, maar moet meer dan vroeger zelfstandig inkomsten verwerven uit kaartverkoop en van sponsors.

Van der Horst heeft onder meer gekeken of er geld bespaard kon worden en of er intern taken herschikt konden worden. Een lid van de Raad van Toezicht, dat anoniem wil blijven, zegt over zijn vertrek: „Hij heeft zijn werk heel goed gedaan, zo goed dat hij zichzelf overbodig heeft gemaakt.”

Volgens ingewijden zou Van der Horst een conflict hebben met algemeen directeur Gijs van Tuyl over het aanblijven van het Hoofd Bedrijfsvoering. „Absolute onzin”, zegt het lid van de Raad van Toezicht. Ook volgens Van Tuyl is er geen enkel verband.

De algemeen directeur wilde geen verdere verklaring geven voor de redenen van het vertrek van de zakelijk directeur. „Ik respecteer de beslissing van Van der Horst en bedank hem voor zijn inzet van de afgelopen maanden.” Van der Horst was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

    • Claudia Kammer