Vrouwenband in Saoedi-Arabië met piercings en gitaar

Ze hebben piercings, vernoemden zich naar een pre-Rafaëlitisch schilderij en ze zijn vrouw: de muzikanten van de band The AccoLade uit Jedda, Saoedi-Arabië, gedragen zich anders dan andere Saoedi-Arabische meisjes. Bands zijn niet verboden in Saoedi-Arabië, maar omdat ruige muziek met een ontaarde levensstijl wordt geassocieerd, zijn ze wel zeldzaam.

Deze eerste vrouwenband van het land werd afgelopen september opgericht. De vier muzikantes van The AccoLade - Dina, Lamia, Dareen en Amjad - studeren kunstgeschiedenis. Ze wilden zich vernoemen naar Het Laatste Avondmaal van Leonardo DaVinci, maar omdat verwijzingen naar het Christendom in hun land verboden zijn, kozen ze voor het schilderij The Accolade, van Edmond Blair, waarop een vrouw een man riddert met een zwaard. „Ik hou van dat schilderij omdat het een vrouw laat zien die tevreden is met een man”, zei gitariste Dina daarover in de Herald Tribune. Sinds september heeft de band één liedje gemaakt, Pinocchio: een nogal somber gitaarnummer met ingetogen vrouwenzang. Het nummer werd veelvuldig gedownload van hun MySpace-pagina en is nu een underground hit.

Het is voor vrouwen verboden om in het openbaar op te treden, of om videoclips te maken. Toch is The AccoLade van plan om live te gaan spelen; eerst alleen voor een vrouwelijk publiek. De band hoopt langzaamaan ook ‘echte’ concerten te kunnen geven. Vooralsnog worden ze gesteund door hun ouders, maar de vaders en moeders hebben hun dochters wel verzocht om niet te veel ruchtbaarheid aan hun activiteiten te geven.

Luister ‘Pinocchio’ op myspace.com/accoladeofficial

    • Hester Carvalho