Vliegtuigbouwer Pieper in surseance

De Amerikaanse producent van kleine vliegtuigen Eclipse heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Het Amerikaanse bedrijf, waar de Nederlandse zakenman Roel Pieper zowel aandeelhouder als topman is, kampt met financiële problemen doordat de productiekosten van het zakenvliegtuig hoger uitpakken dan verwacht.

De aanvraag komt na een hectisch jaar met Pieper als nieuwe baas, waarin hij eenderde van de werknemers ontsloeg, ontevreden klanten rechtszaken tegen hem voerden en hij zijn werknemers deze maand niet kon uitbetalen. De voormalig Philips-bestuurder investeerde in januari 100 miljoen dollar in het Amerikaanse bedrijf om faillissement te voorkomen. Eclipse stevent dit jaar af op een verlies van 300 miljoen dollar.

Volgens Pieper is surseance de beste oplossing om de belangen van klanten, werknemers en de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Zijn bedrijf ETIRC zou als grootste investeerder Eclipse willen overnemen. De verkoop vindt naar verwachting in januari plaats via een openbare veiling.