Tsjechisch Hof: EU-verdrag mag

Het Tsjechische Constitutionele Hof heeft vanochtend het groene licht gegeven voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, het pact dat de Europese Unie slagvaardiger moet maken. Volgens de rechters is het niet in strijd met de Tsjechische grondwet.

De Tsjechische president Václav Klaus beweerde gisteren nog het tegenovergestelde. In een toespraak voor het Hof zei hij dat het verdrag de invloed van Tsjechië in de EU vermindert en de Tsjechische soevereiniteit aantast.

„Onze staat zal het recht worden ontnomen om over verschillende aspecten van het publieke leven te beslissen”, aldus Klaus, die de rechters dringend verzocht om bij de geringste twijfel het verdrag af te wijzen.

De uitspraak van het Hof is een opsteker voor premier Mirek Topolánek, een voorstander van het verdrag, en werd met spanning tegemoet gezien: op 1 januari wordt Tsjechië voorzitter van de EU.

Het Hof was ingeschakeld door de overwegend eurosceptische Senaat, waarin president Klaus veel geestverwanten heeft. Door de uitspraak mag het parlement nu stemmen over het verdrag, maar waarnemers denken dat de senatoren nog kunnen dwarsliggen. Bovendien moet Klaus de ratificatie ondertekenen.

De president suggereerde maandag in een radio-interview dat hij zijn handtekening pas zal zetten als Ierland het verdrag ook goedkeurt. De Ieren verwierpen het verdrag in juni tijdens een referendum. De Ierse regering overweegt volgend jaar een nieuwe volksraadpleging te houden. Het EU-verdrag treedt pas in werking als alle lidstaten ermee instemmen.