Televisie Voorkeur

Anderlechtlegendes Paul Van Himst (foto rechts), Jan Mulder (foto links), Rob Rensenbrink, Gille Van Binst, Enzo Scifo, Pär Zetterberg en vele anderen reconstrueren de hoogtepunten uit de uitzonderlijke geschiedenis van de ‘elite’-voetbalclub Anderlecht in de documentaire 100 jaar RSC Anderlecht. Canvas, 23.10-0.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de onlusten in Thailand en de positie van de Nederlanders die daar verblijven; portret van ex-voetbalscheidsrechter Dick Jol; reportage over extreem dikke mensen die niet in aanmerking komen voor noodzakelijke operaties omdat de ziekenhuizen daar niet voor zijn uitgerust. Verder Iraanse studenten die naar de rechter stappen omdat ze in Nederland bepaalde studies niet mogen volgen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de Nederlandse première van de film Entre les murs, over leraren op een multiculturele prachtschool in Parijs. Verder de hoorzitting in de Tweede Kamer met de bankdirecteuren en aandacht voor de ontwikkelingen bij de IJsselmeerziekenhuizen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretier Herman Finkers praat over zijn voorstelling Na de Pauze . Patrick Lodiers vertelt over de Emmy Award die hij won met het BNN-programma De Grote Donorshow. Ned.3, 19.30-20.20u.

Nooitgedacht. Professor kerkelijk recht Rik Torfs heeft een openhartig gesprek met de politicus Wilfried Martens (72). Martens is de man van twaalf regeringen, drie huwelijken en één God met wie hij ‘een persoonlijke relatie’ heeft. Naast het religieuze komt ook het zinnelijke leven aan bod: voor het eerst citeert de oud-premier de geschrapte erotische passages uit zijn memoires. Canvas, 22.40-23.15u.

Pauw & Witteman. Zanger Jack Poels van Rowwen Hèze vertelt onder meer over hun nieuwe dvd Saus en de band treedt op. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WijZijnDeGeschiedenis. Serie waarin mensen getuigen van recente historische gebeurtenissen. Vandaag een gesprek met de rookbommengooiers tijdens de rijtoer bij het huwelijk van kroonprinses Beatrix met Claus van Amsberg op 10 maart 1966. Ook de hoofdagenten die de rookbommen zagen ontploffen doen hun verhaal bij de historische beelden. Ook de chaos bij de onthulling van het Nationaal Slavernijmonument op 1 juli 2002 in het Amsterdamse Oosterpark. Verder oud-Feyenoorddoelman Treijtel die op 15 november 1970 in het Sparta-stadion bij het uittrappen een meeuw uit de lucht schoot en de oudste doorvaargroenteveiling van Europa in Broek op Langedijk. Ned.2, 19.25-19.55u.

Wild about your garden. Tuinmagazine. In Bristol heeft het ‘tuinteam’ vier dagen om de twintig jaar verwaarloosde tuin van Mark en de hoogzwangere Fiona onderhanden te nemen. Zij willen een tuin voor hun kind, maar waar ook dassen zich thuis voelen. Het team ontwerpt een tuin met een vijver die zo groot is dat de brandweer moet helpen die te vullen. BBC 1, 21.30-22.00u.

PREMtime. Prem Radhakishun en Jalal Bouzamour duiken in het leven van een Marokkaans probleemgezin in de wijk Amsterdam-Slotervaart. Moeder Naziha Aloued probeert uit alle macht haar tien kinderen op het rechte pad te houden en hulpverleners lopen de deur plat. Stapels dossiers zijn over de kinderen verzameld. De twee oudste zonen zijn uit huis geplaatst omdat ze regelmatig met politie en justitie in aanraking kwamen, twee jongere zonen worden door ‘weekendouders’ opgevangen. Ned.2, 23.50-0.20u.

documentaire

Hoge bomen: Anthony Fokker. Portret van een briljante, maar eigenzinnige vliegtuigbouwer, die z’n omgeving vaak tot wanhoop dreef. Presentatie: Pieter Jan Hagens. Herhaling van 21-11-2007. Ned.2, 20.50-21.25u.

Nick Drake: A skin too few. Documentaire over de vroeg gestorven folksinger Nick Drake. De film gebruikt muziek, foto’s, beeldmateriaal van de thuisomgeving van Nick Drake en interviews met zijn naasten om de triomfen en tragedie te laten zien van zijn korte, intense leven. De erfenis van de romantische singer-songwriter Nick Drake bestaat uit drie albums vol intens schone en melancholische muziek. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan een overdosis antidepressiva. Toch is het nog steeds niet duidelijk of hij zelf de hand had in zijn dood. Regie: Jeroen Berkvens. Herhaling van 13-9-2000. Ned.2, 23.20-0.10u.

VPRO’s Import: Thomas Sankara, l’homme intègre. De documentaire portretteert via archiefmateriaal en gesprekken met familieleden, vrienden en politici de man die de Afrikaanse Che wordt genoemd. De Marxist kameraad Thomas Sankara was president van Burkina Faso van 1983 tot 1987, maar raakte door zijn rigoureuze politieke aanpak in een isolement en moest uiteindelijk zijn streven met de dood bekopen. De schimmige omstandigheden van zijn dood zijn nooit opgehelderd. Regie: Robert Schiffield (2006). Ned.2, 0.30-1.20u.

cultuur

Opium. Zangeres Ruth Jacott praat met Cornald Maas over haar jeugd in Suriname en over haar carrière. Verder een gesprek met regisseur Martin Koolhoven over zijn verfilming van Oorlogswinter de jeugdroman van Jan Terlouw en een reportage over Nederlands bekendste modeontwerpers Viktor en Rolf. Zij krijgen een eigen overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. Recensent Hans den Hartog Jager over het nieuwe boek van Nobelprijswinnares Toni Morrison en de tentoonstelling van Duitslands bekendste fotograaf: Thomas Struth. Ned.2, 21.25-22.00u.

sport

UEFA Champions League: Atlético Madrid-PSV. Voorbeschouwing, liveverslag, analyse en nabeschouwing van de voetbalwedstrijd. Ned.3, 20.15-22.48u.