Schoonzoon van God

De Argentijnse voetballer Kun Agüero is de sterspeler van Atlético Madrid.

De twintigjarige spelmaker zal zijn schoonvader Diego Maradona opa maken.

Atlético Madrid-voetballer Kun Agüero is door het prestigieuze modeblad G Qverkozen tot sportman van het jaar 2008. Foto AP Atletico de Madrid player Sergio Leonel 'Kun' Aguero from Argentina gestures during a training session at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Tuesday, Sept. 30, 2008. Atletico de Madrid will face Olympique Marseille in their Champions League, Group D soccer match on Wednesday. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) Associated Press

Sergio Leonel Agüero del Castillo – beter bekend onder zijn voetbalnaam Kun Agüero – stond maandagavond in een zwart maatpak in het Palace Hotel van Madrid in de schijnwerpers van de Spaanse jetset. Het prestigieuze modeblad GQ eerde de aanvaller van Atlético Madrid als de sportman van het jaar 2008. Maxi Rodriguez, ploeg- en landgenoot van Kun Agüero, reikte de prijs uit die vorig jaar naar Lionel Messi van FC Barcelona ging. De verrassing was groot dat de twintigjarige Argentijnse voetballer Spaanse kampioenen als Xavi Hernández (EK voetbal), Rafael Nadal (Roland Garros, Wimbledon en de Davis Cup), Carlos Sastre (Tour de France) en Alberto Contador (Giro d’Italia en Vuelta á España) achter zich liet. Kun Agüero won met de volksclub uit Madrid het voorbije jaar geen enkele titel, maar aan de hand van de nummer tien hoopt Atlético zich vanavond in een leeg Estadio Vicente Calderón tegen het Nederlandse PSV te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League.

In de barretjes tegenover de thuishaven van los rojiblancos gaan de gesprekken vrijwel de hele dag over Atlético Madrid en de nieuwe volksheld Kun Agüero. De profvoetballer groeide op in een gezin met zeven kinderen in een arme buurt in het zuiden van Buenos Aires. Zijn vriendjes doopten hem om tot ‘el Kun’; verwijzend naar de Japanse stripfiguur Wanpaku Omukashi Kum Kum met precies dezelfde haardracht als de jonge voetballer. De Zuid-Amerikaanse voetballer spaarde nog voetbalplaatjes toen hij op zijn vijftiende debuteerde bij Independiente. Een kleine drie jaar later nam Atlético Madrid hem in 2006 voor een bedrag van ruim twintig miljoen euro over. De voetballer bleef zijn bijnaam koesteren en speelt bij Atlético Madrid altijd met ‘Kun Agüero’ op zijn rug. In de fanshop van de tweede club uit de Spaanse hoofdstad zijn de tricots van de sterspeler voor een bedrag van 85 euro te koop. „Niemand is hier zo populair als Kun Agüero”, zegt de verkoper achter de kassa. „Iedereen wil zijn shirt hebben. Van de allerkleinsten tot volwassen mannen.”

Toch behoort de kleine spelmaker volgens Cesar Rodriguez nog niet tot de clublegendes als Luis Aragonés, José Gárate en Paulo Futre. „Maar Kun Agüero is wel heel hard op weg naar die status”, zegt de aanhanger van Atlético Madrid in Bar Parador. „Hij heeft eigenlijk alles wat een groot speler moet hebben. Hij kan in zijn eentje wedstrijden beslissen.” En dan, lachend: „Dat hebben jullie twee maanden geleden in Eindhoven toch zelf wel gezien?”

Kun Agüero stond op 16 september van dit jaar met twee doelpunten aan de basis van de 3-0 zege die Atlético in het Philips Stadion tegen PSV behaalde. De kleine voetballer draaide op die avond in Eindhoven de Fransman Jérémie Bréchet volledig dol. Tal van internationale (top)clubs onder wie Chelsea, Arsenal en Manchester City zouden de Argentijnse international in de winterstop willen aantrekken, maar vooralsnog heeft de rechtsbenige speler zijn trouw beloofd aan Atlético Madrid, waar hij nog tot de zomer van 2012 onder contract staat.

Kun Agüero behoort met landgenoten als Lionel Messi, Pablo Aimar en Juan Roman Riquelme tot de reeks talenten die al op vroege leeftijd tot ‘nieuwe Maradona’ werden uitgeroepen. Kun Agüero brak op zijn vijftiende al een record van ‘Pluisje’ door als jongste voetballer ooit zijn debuut in de hoogste Argentijnse afdeling te maken. De voormalige voetballer van Independiente wil zelf niets van een vergelijking met de huidige bondscoach weten, maar toch is hij onlosmakelijk met de Argentijnse megaster verbonden. Kun Agüero verwierf als partner van Maradona’s dochter Giannina een nieuwe bijnaam: de schoonzoon van God.

Vlak nadat Argentinië onder leiding van het nieuwe wonderkind op de Olympische Spelen het voetbaltoernooi had gewonnen, werd bekend dat Kun Agüero waarschijnlijk in februari de vader zal worden van een kleinzoon van Maradona. Sindsdien is Maradona verscheidende malen als supporter gesignaleerd bij wedstrijden van Atlético Madrid. Een week geleden sloeg even de paniek toe toen Kun Agüero het trainingskamp van de Argentijnse ploeg in Schotland verliet omdat er complicaties bij de zwangerschap zouden zijn opgetreden. De als bondscoach debuterende Maradona bleef bij zijn ploeg. Argentinië won en met de embryo was alles in orde.

De fans van Atlético rekenen vanavond op nieuwe ingevingen van Kun Agüero. De speler is na een moeizaam eerste jaar, waarin hij uitdrukkelijk in de schaduw stond van de voormalige publiekslieveling Fernando Torres, uitgegroeid tot de hoop van de club die al tijden wacht op sportieve successen. De Portugees Maniche werd onlangs gevraagd zijn ploeggenoot en de GQ sportman van het jaar te omschrijven: „Wat hij kan? Daar heb ik gewoon geen woorden voor.”

    • Koen Greven