Rijkste man van China opgepakt

De rijkste man van China, Huang Guangyu, president-directeur van Gome Electrical Appliances, is gearresteerd op verdenking van manipulaties met de aandelen in een bedrijf van zijn broer.

Huang (39), een ongeschoolde boerenzoon die van Gome de grootste verkoper van witgoed en elektronica maakte, werd de afgelopen dagen vermist. Een woordvoerder van het bureau van openbare veiligheid bevestigde vandaag dat Huang wordt vastgehouden in een gevangenis in Peking.

Met een vermogen van 6,3 miljard dollar is Huang Guangyu op het ogenblik de vermogendste man in communistisch China. De aandelenhandel van het in Shanghai en Hongkong genoteerde Gome, verkoper van Dell en Microsoft in China, werd gestaakt. Het is niet ongebruikelijk in China dat zeer vermogende ondernemers van tijd tot tijd worden aangehouden in verband met niet openbaar gemaakte aantijgingen.

Volgens het onderzoeksmagazine Caijing wordt onderzocht of Huang fondsen van het beursgenoteerde Gome heeft gebruikt voor particuliere investeringen in het bedrijf van zijn broer. Gome heeft door de crisis ongeveer 50 procent van zijn waarde verloren en Huang zou zware persoonlijke verliezen hebben moeten incasseren door de ineenstorting van de onroerendgoedmarkt in China.

Huang wordt beschouwd als de man die het leven van talloze huisvrouwen heeft vergemakkelijkt met de verkoop van goedkope wasmachines, drogers en koelkasten.