'Politicus liet journaliste doden'

Het proces tegen de drie verdachten van de moord op journaliste Anna Politkovskaja heeft gisteren opnieuw een aantal vreemde wendingen genomen. Voor de tweede keer in een week herriep rechter Zoebov van het militair gerechtshof zijn besluit dat het proces achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Vervolgens werden enkele journalisten tot de kleine rechtszaal toegelaten, om na korte tijd weer te worden weggestuurd. De rechter heeft geen verklaring voor zijn veranderde besluit gegeven. Het proces werd gisteren ineens hervat, nadat Zoebov het eind vorige week had verdaagd tot 1 december.

Ook heeft een van de advocaten van de verdachten, Moerad Moesajev, gezegd dat de aanklacht erop zou wijzen dat een Russische politicus de opdracht tot de moord heeft gegeven, al wordt niemand met naam genoemd. Die politicus zou Politkovskaja hebben laten vermoorden als wraak voor haar kritische berichtgeving.

Die verklaring druist in tegen eerdere verklaringen van de autoriteiten dat de moord is uitgevoerd in opdracht van een vijand van het Kremlin die in het buitenland zou wonen. Met de moord zou die opdrachtgever Rusland hebben willen destabiliseren. De drie verdachten die nu terechtstaan, de Tsjetsjeense broers Ibragim en Dzjabrail Machmoedov en de Moskouse politieofficier Sergej Chadzjikoerbanov, zouden slechts handlangers zijn van de daadwerkelijke moordenaar, Roestam Machmoedov, die nog voortvluchtig is.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels om wraking van rechter Zoebov gevraagd omdat hij bevooroordeeld zou zijn. Zowel de familie van Politkovskaja als de advocaten van de verdachten zagen geen enkele reden om de rechter te laten vervangen. Zoebov zou de eis van de aanklagers in overweging nemen en verdaagde het proces tot vandaag. Ook is een van de juryleden verwijderd omdat hij met de pers heeft gesproken.