'Piratenschip' was Thaise vissersboot

Het vermeende Somalische piratenschip dat de Indiase marine vorige week in de wateren bij Somalië tot zinken bracht blijkt een Thaise vissersboot geweest te zijn, aldus het International Maritime Bureau (IMB) in Kuala Lumpur. Volgens de organisatie, die al jaren informatie over piraterij verzamelt, was het Thaise schip wel door gewapende piraten gekaapt toen het door het Indiase fregat INS Tabar beschoten werd.

Eén bemanningslid kwam bij de actie van de Indiase marine om het leven, één werd vier dagen later gered en veertien bemanningsleden worden nog vermist. Het schip was onderweg van Jemen naar Oman, toen piraten het kaapten.

De Indiase marine zei vorige week dat ze een zogenoemd ‘moederschip’ van piraten had vernietigd, een schip dat piraten gebruiken als uitvalsbasis voor de kleine scheepjes waarmee ze grote vrachtschepen onderscheppen. Nu zegt een woordvoerder dat het schip hoe dan ook als piratenschip beschouwd kon worden. „Piraten nemen schepen over, dat doen ze al sinds de dagen van Long John Silver” ( de piraat uit Stevensons roman Schateiland).

„Pas nadat er op ons geschoten was, vuurden we terug uit zelfverdediging. Er stonden kerels met granaatwerpers aan boord.”

Het IMB zegt de Indiërs mogelijk inderdaad piraten hebben gezien, maar wijst erop dat het eerder in een bulletin gemeld had dat piraten daar een Thaise schip hadden gekaapt. (AP, Reuters)