Mijnbouwer BHP trekt bod Rio Tinto in

Rotterdam. De Brits-Australische mijngigant BHP Billiton ziet af van zijn bod op rivaal Rio Tinto. Het bedrijf denkt niet langer dat het bod in het belang is van de aandeelhouders. Dat maakte de beursgenoteerde delfstoffengroep - een van de grootste ter wereld - gisteren bekend. In de verklaring uitte het bestuur zijn bezorgdheid over ”de verdere verslechtering van de globale economie”. Toen BHP Billiton een jaar geleden zijn overnamebod aankondigde, werd de waarde van het resulterend fusiebedrijf geschat op 140 miljard dollar. Door de daling van de aandelenkoers van beide bedrijven daalde de waarde echter tot 62 miljard dollar. ”De risico`s waren te groot geworden”, zei bestuursvoorzitter Marius Kloppers van BHP Billiton. De overname was omstreden. Grote Europese en Aziatische staalgroepen vreesden dat een fusie de markt voor de levering van ijzererts zou herleiden tot een zogeheten duopolie. Daarbij zou de markt door twee partijen, het Braziliaanse Vale en BHP Billiton, gedomineerd worden.