Leger Israël schond uitspraak Hof

Het Israëlische leger heeft gezochte Palestijnen geliquideerd in strijd met richtlijnen van het Hooggerechtshof. Dat heeft de Israëlische krant Ha’aretz vandaag gemeld op basis van interne legerstukken.

Volgens de documenten van Ha’aretz heeft het leger liquidaties op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd, terwijl het ook mogelijk was de Palestijnen te arresteren en het risico bestond dat onschuldige passanten eveneens de dood zouden vinden. Hoge officieren gaven vooraf schriftelijk toestemming voor de liquidaties.

Juristen die door Ha’aretz zijn geraadpleegd, zeiden dat het leger daarmee een uitspraak van het Hooggerechtshof in december 2006 schond. Het hof bepaalde dat liquidaties alleen toelaatbaar zijn als het doelwit niet kan worden gearresteerd en dat „schade voor onschuldige burgers alleen wettig is als die aan de eisen van proportionaliteit beantwoordt”.

Een Israëlische mensenrechtengroep meldde tegelijkertijd in een nieuw rapport dat het leger 6 procent van alle militairen heeft vervolgd die tussen september 2000 en eind 2007 van misdrijven tegen Palestijnen in bezet gebied zijn beschuldigd. Volgens Yesh Din, een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnen, zijn meer dan 1.200 onderzoeken ingesteld en zijn 78 op een aanklacht uitgelopen. Van de 135 militairen die in deze zaken zijn vervolgd, zijn er 113 schuldig bevonden, van wie een groot deel tot lichte straffen zoals berispingen is veroordeeld. Vier soldaten zijn schuldig bevonden aan doodslag. De afgelopen zeven jaar zijn volgens Yesh Din 2.219 Palestijnse burgers gedood.

„Voor mij betekent dit dat het Israëlische leger onvoldoende doet om Palestijnse burgers te beschermen tegen criminele acties door zijn eigen soldaten”, aldus Lior Yavne. Yavne heeft meegewerkt aan de 121 pagina’s tellende studie. (AFP, AP)

Rapport op yesh-din.org