Kamer: grens drie jaar dicht voor Roemenen en Bulgaren

Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de grens voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten drie jaar dichthouden. Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen SP en VVD vinden het besluit van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) om voorlopig tot 1 juli volgend jaar de toelating van deze Oost-Europese werknemers te beperken, onvoldoende. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Tweede Kamer. Nu hebben inwoners van Roemenië en Bulgarije, die sinds vorig jaar lid zijn van de Europese Unie, nog een werkvergunning nodig om in ons land te kunnen werken. Volgens Europese afspraken moet Nederland voor 1 januari volgend jaar besluiten of en hoe de toegang voor werknemers uit deze landen beperkt moet blijven; anders gaan de grenzen helemaal open.