Jongerenraad R?dam hekelt stadsbestuur

Rotterdam bedrijft „symboolpolitiek” en het stadsbestuur neemt de eigen kernopgave, het binden en het vasthouden van hoogopgeleiden, amper serieus. Dat stelt de Rotterdamse Jongerenraad (RJR) in een vanmiddag verschenen tienpuntenplan om de positie van jongeren te verbeteren in de tweede stad van Nederland.

Rotterdam heeft een relatief jonge bevolking. Ruim eenderde van het bevolkingsaantal (584.000 inwoners) is jonger dan dertig jaar. Maar slechts een fractie van de 60.000 studenten woont in de havenstad, of blijft na de studie verbonden aan Rotterdam. „Met veertig topappartementen voor topstudenten verander je die trend ook niet”, schampert RJR- voorzitter Sven de Langen.

Volgens hem moet het college „massa creëren” om starters voor de stad te behouden. De Langen (21) noemt zevenhonderd starterswoningen in twee jaar tijd ontoereikend. „Zeker in het centrum laat het aanbod te wensen over.” De jeugdraad, een van de zeven officiële adviesorganen van het college, wil dat tweedejaars studenten gratis en automatisch worden ingeschreven als woningzoekende. „Zodat ze kunnen blijven als hun studie is afgerond.”

In de Agenda van de Jeugd signaleert de RJR verder dat Rotterdamse jongeren niet of nauwelijks over een eigen ontmoetingsplek beschikken. „En meiden komen er helemaal bekaaid af”, zegt De Langen. Met tal van activiteiten viert Rotterdam in 2009 het Europese Jongerenjaar.

RJR-rapport is na te lezen op nrc.nl/binnenland