Internet Weblog van de dag

Detail van De Nachtwacht

Rembrandt’s J’Accuse. NRC-filmredacteur Coen van Zwol schrijft over het documentairefestival op weblog IDFA:

„Regisseur Peter Greenaway is een puzzelaar, altijd geweest. Iemand die zijn publiek intellectuele raadsel voorzet: kijk maar of je het kan volgen. Is hij serieus, is het ironie, is het een kolossale grap? Doet het ertoe?

Rembrandt’s J’Accuse is zo’n diabolische puzzel van Greenaway, en kennelijk ook een persoonlijke obsessie sinds zijn project Nightwatching in Rembrandtjaar 2006. Op uitnodiging van het Holland Festival bekeek Greenaway De Nachtwacht uiterst nauwkeurig, las zich in en en kwam met een fantastische true crime-thriller.

Greenaway kan er kennelijk geen genoeg van krijgen; op het documetairefestival in Amsterdam is nu een documentaire over hetzelfde onderwerp te zien: Rembrandt’s J’Accuse.

Greenaway’s redenering doet een beetje denken aan die populaire complottheorie van vroeger: dat de Beatle Paul McCartney medio jaren zestig overleed en stilletjes werd vervangen door een dubbelganger. Exegeten vonden daarvoor tal van aanwijzingen op de LP-hoes van Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band, of door het nummer Revolution nr. 9 achterstevoren af te draaien.

Lees verder over Greenaway en het festival op nrc.nl/idfa