Homo erectus 1,7 mln jaar geleden in China

Rotterdam. Homo erectus, de directe voorouder van de moderne mens, leefde al 1,7 miljoen jaar geleden in Yuanmou in Zuid-West China, in de buurt van Vietnam - even vroeg als in Indonesië. Dit blijkt uit nieuwe dateringen in het decembernummer van het Journal of Human Evolution. Dat betekent dat homo erectus toen al even goed in open graslandschap (Yuanmou) kon overleven als in tropisch bos (Indonesië). De eerste aanwezigheid van H. erectus buiten Afrika, in Dmanisi (Georgië) is maar 70.000 jaar ouder. Omdat hij ook al relatief snel na Yuanmou opduikt in Noord-China (Nihewan, bij Peking) zien de paleontologen in hun nieuwe datering een aanwijzing voor de theorie dat de verspreiding over Azië door deze in gestalte al behoorlijk mensachtige homo erectus zich waarschijnlijk via de zuidelijke route voltrok.