Door hoofdpijn gaan miljarden verloren

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten schrok ervan: uit een nog niet gepubliceerde studie van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederland vorig jaar 1,7 miljard euro kwijt was aan arbeidsproductiviteitsverlies van migrainepatiënten. De vereniging zelf had eind 2006 een schatting gemaakt van 1,1 miljard euro.

„Dat was voor ons al een astronomisch bedrag. Maar deze studie is nog dramatischer”, zegt vicevoorzitter Leo van Os van de Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Dramatisch noemt hij het, omdat het kosten zijn die grotendeels onnodig zijn. „Als meer mensen de juiste behandeling kregen, zou dat de samenleving zo een kleine miljard kunnen besparen.” Morgen organiseert de vereniging de nationale migrainedag.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank lijdt zelf aan migraine en is beschermheer van de vereniging. Vanuit die functie heeft hij het onderzoek door de mensen van zijn bank laten verrichten.

Van de Nederlandse bevolking lijdt 15 procent (2,4 miljoen mensen) aan migraine en andere vormen van ernstige hoofdpijn. Volgens DNB zijn er nog zo’n 800.000 à 900.000 patiënten die zich niet of onvoldoende laten behandelen. „Stel dat de helft hiervan werkt, dan levert dat een besparing op van 850 miljoen euro.”

De vereniging zegt dat veel mensen baat zouden kunnen hebben bij het gebruik van betere medicijnen, zogeheten triptanen. Bankpresident Wellink zegt daar veel aan te hebben gehad. Nu kan hij, ondanks wat de Wereldgezondheidsorganisatie een „invaliderende ziekte” noemt, zijn hoofdpijnen met zijn zware baan combineren.